- Πλύνετε το νέο τηγάνι με ζεστό νερό. Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι και μια σταγόνα σαπουνιού για τα πιάτα, αφαιρέστε τη στρώση κεριούκαι από τις δύο πλευρές του τηγανιού. Αυτό το κερί προστατεύει το τηγάνι από τη σκουριά κατά την αποθήκευση.
- Στεγνώστε καλά το τηγάνι. Επιλέξτε μια εστία που ταιριάζει με το μέγεθος της βάσης του τηγανιού.
- Ζεστάνετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε περίπου 1 mm λαδιού στο τηγάνι και ζεστάνετε μέχρι να αρχίσει να καπνίζει το λάδι (περιστρέψτε το τηγάνι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αντικολλητικής επίστρωσης για να βεβαιωθείτε ότι το λάδι φτάνει στις εσωτερικές πλευρές).
- Μετά από περίπου τρία λεπτά, η επιφάνεια του τηγανιού θα αρχίσει να σκουραίνει. Μετά από περίπου 10 λεπτά, θα αρχίσει να καπνίζει και το εσωτερικό θα γίνει καφέ (βλ. βίντεο).Το καφέ είναι το σωστό χρώμα για το τηγάνι σας. Όχι, δεν θα είναι ποτέ ξανά ασημί.
- Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει και σκουπίστε τυχόν περίσσευμα λαδιού με μια χαρτοπετσέτα.
- Αυτή η αντικολλητική επίστρωση μπορεί να πραγματοποιείται επανειλημμένα. Εάν αισθάνεστε ότι η αρχική αντικολλητική επίστρωση ήταν ανεπαρκής, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία.
- Το τηγάνι θα σκουραίνει με κάθε χρήση. Με απλά λόγια, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται το τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα τόσο πιο σκούρο θα γίνεται, και τόσο καλύτερες θα είναι οι ιδιότητές του.
Ένας οδηγός για τα πρώτα σας βήματα με ένα χαλύβδινο τηγάνι
Τα τηγάνια από ανθρακούχο χάλυβα είναι φυσικά αντικολλητικά και θα τα έχετε για μια ζωή. Ωστόσο, απαιτούν κάποια αρχική φροντίδα για να διασφαλιστεί ότι σας εξυπηρετούν καλά.


- Μην το πλένετε στο πλυντήριο πιάτων. Μην το μουλιάζετε.
- Ιδανικά, μην πλένετε καθόλου το τηγάνι. Αρκεί να το σκουπίζετε με μια χαρτοπετσέτα, η οποία μπορεί να έχει μια σταγόνα λαδιού πάνω της.
- Εάν πρέπει να πλύνετε το τηγάνι, σκουπίστε το αμέσως, μην το αφήνετε να στεγνώσει. Στη συνέχεια, επικαλύψτε το ιδανικά με ένα λεπτό στρώμα λαδιού για να προστατεύσετε την επιφάνειά του.
- Μην χρησιμοποιείτε πολύ υψηλή ταχύτητα θέρμανσης – μην ενεργοποιείτε τη λειτουργία booster στις επαγωγικές εστίες ή τη μέγιστη ρύθμιση σε άλλες εστίες! Χρησιμοποιείτε πάντα μόνο μεσαίες θερμοκρασίες.
- Μην υπερθερμαίνετε το τηγάνι εάν αυτό είναι άδειο.

Λάβετε υπόψη ότι τα τηγάνια από ανθρακούχο χάλυβα είναι πιο κατάλληλα για φυτικά έλαια με υψηλό σημείο καπνού. Αυτά είναι έλαια που μπορούν να αντέξουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως το κραμβέλαιο ή το ηλιέλαιο.
Ζεστάνετε αρκετά το τηγάνι πριν το μαγείρεμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να κολλήσει το φαγητό. Βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος της εστίας ταιριάζει με το μέγεθος της βάσης του τηγανιού.
Μαγειρέψτε το φαγητό σε μεσαίες θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμότητα μπορεί να κάνει το φαγητό να κολλήσει ή να καεί.
Μην ανακατεύετε τα υλικά πολύ νωρίς, αντιθέτως αφήστε αρκετό χρόνο να σχηματιστεί μια κρούστα γύρω τους ώστε να αποκολληθούν φυσικά από την επιφάνεια του τηγανιού.
Τα πιο δημοφιλή χαλύβδινα τηγάνια σύμφωνα με τις κριτικές πελατών μας
