Γουόκ

Γουόκ – τι είναι το γουόκ και πώς μοιάζει;

Το γουόκ είναι ένα τηγάνι με βαθύ στρογγυλό πάτο που χρησιμοποιείται συνήθως στην κινέζικη μαγειρική. Το σχήμα του το καθιστάιδανικό για τηγάνισμα (μια τεχνική για τηγάνισμα κρέατος ή λαχανικών γρήγορα σε δυνατή φωτιά σε συνδυασμό με ανακάτεμα briskly). Το γουόκ έχει σχήμα μπολ με λεπτά τοιχώματα. Ο στρογγυλός πάτος συγκεντρώνει τη θερμότητα που κάνει το μαγείρεμα του φαγητού γρήγορο με σχετικά λίγο λάδι.

Τα γουόκ έχουν μια μακριά λαβή που διευκολύνει την κίνηση του τηγανιού ενώ ανακινείτε τα υλικά. Συνήθως, τα γουόκ διαθέτουν επίσης μια μικρή λαβή στην απέναντι πλευρά που διευκολύνει τη μεταφορά του τηγανιού από την κουζίνα στον πάγκο ή στο τραπέζι.

Σε τι χρησιμεύει το γουόκ; Τι μπορείτε να μαγειρέψετε σε ένα γουόκ;

Αν αναρωτιέστε αν χρειάζεστε ένα γουόκ και αν είναι κατάλληλο μόνο για κινέζικα πιάτα, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο μοναδικός σχεδιασμός ενός παραδοσιακού γουόκ το καθιστά κατάλληλο και για διάφορες άλλες γαστρονομικές εργασίες όπως π.χ.:

  • για τηγάνισμα
  • ως φριτέζα (όταν γεμίσει με λάδι)
  • για λαχανικά ή θαλασσινά στον ατμό (όταν χρησιμοποιείται με ειδικό ένθετο)
  • για βράσιμο φαγητού (ρύζι κ.λπ.) ή για να φτιάξετε σούπες (όταν γεμίζει με νερό)

Είναι το γουόκ καλύτερο από ένα κανονικό τηγάνι;

Το να χρησιμοποιήσετε ένα γουόκ είναι καλύτερο αν θέλετε να τηγανίσετε τα υλικά σας. Σας επιτρέπει να ανακατεύετε συνεχώς το φαγητό και μειώνει το χρόνο μαγειρέματος, πράγμα που συγκεντρώνει τις γεύσεις. Η μαγεία πίσω από την προετοιμασία του φαγητού σε ένα γουόκ είναι η υψηλή θερμοκρασία, επομένως φροντίστε πάντα να προθερμαίνετε το γουόκ σας σε μέτρια φωτιά πριν ξεκινήσετε. Ένα γουόκ προσφέρει μικρότερο χρόνο μαγειρέματος, χωράει περισσότερο φαγητό και σας επιτρέπει να ετοιμάζετε πιάτα με λίγο λάδι, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη επιδεξιότητα από ένα κανονικό επίπεδο τηγάνι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γουόκ σε ηλεκτρική κουζίνα;

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το γουόκ σε ηλεκτρική κουζίνα, επιλέξτε ένα γουόκ με επίπεδο πάτο (όχι με στρογγυλό πάτο που απαιτεί δακτύλιο γουόκ). Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι το γουόκ με επίπεδο πάτο μπορεί να χαράξει τη γυάλινη επιφάνεια της εστίας, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί.

Στην Kulina προσφέρουμε διαφορετικούς τύπους γουόκ. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αντικολλητικές επιφάνειες και μερικά είναι ακόμη και σκληρυμένα με τιτάνιο (δείτε γουόκ κατασκευασμένα από την επωνυμία Woll). Κάποια είναι κατάλληλα και για επαγωγικές εστίες και αν ψάχνετε για ένα ποιοτικό σιδερένιο wok επιλέξτε το γουόκ από την επωνυμία de Buyer. Μπορείτε επίσης να δείτε τα γουόκ με τις καλύτερες πωλήσεις εδώ ή να συμβουλευτείτε τον πλήρη οδηγό μας για την αγορά τηγανιών.