Γνωρίζατε ότι τα τηγάνια με καπάκια εξοικονομούν ενέργεια επιταχύνοντας το μαγείρεμα έως και 30%; Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση θερμότητας κάτω από το καπάκι. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι το μαγείρεμα με καπάκι δεν είναι κατάλληλο για όλα τα πιάτα. Έχουμε λοιπόν μερικές σημαντικές πληροφορίες τόσο για τα τηγάνια με καπάκια όσο και για το μαγείρεμα σε αυτά.

- Γυάλινα καπάκια σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε ολόκληρη τη διαδικασία μαγειρέματος χωρίς να χρειάζεται να τα σηκώσετε. Επιπλέον, είναι ανθεκτικά, κατάλληλα για χρήση στο φούρνο και ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.
- Το γυαλί είναι εγγενώς εύθραυστο και επομένως επιρρεπές σε θραύση. Τα γυάλινα καπάκια τείνουν να είναι βαρύτερα.

- Καπάκια από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις γρατζουνιές, τη διάβρωση και τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ασφαλείς στο πλυντήριο πιάτων, στο φούρνο και συνήθως ελαφρύτερες από τις γυάλινες.
- Είναι αδιαφανείς, οπότε αν θέλετε να ελέγξετε το φαγητό σας, πρέπει να σηκώσετε το καπάκι, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία μαγειρέματος.

- Τα καπάκια σιλικόνης είναι ελαφριά και εύκαμπτα, καθιστώντας τα εύκολα στην αποθήκευση. Είναι επίσης ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλα για χρήση στο φούρνο, ακόμη και σε φούρνο μικροκυμάτων.
- Όπως και ο ανοξείδωτος χάλυβας, η σιλικόνη είναι αδιαφανής. Όταν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, τα καπάκια σιλικόνης μπορούν να απορροφήσουν τις οσμές από το πλύσιμο.

Τηγάνια με καπάκια: τύποι και χρήσεις
Τηγάνια από χυτοσίδηρο με καπάκια
Είναι ιδανικά για μακροχρόνια χρήση και ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας. Είναι επίσης κατάλληλα για ψήσιμο στο φούρνο. Είναι όμως βαριά και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.
Τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα με καπάκια
Είναι ανθεκτικά στις γρατζουνιές και κατάλληλα για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μαγειρέματος. Ωστόσο, μπορεί να απαιτούν περισσότερο λίπος για να μην μαυρίσει το φαγητό.
Αντικολλητικά τηγάνια με καπάκια
Επομένως, μπορούν να μαγειρευτούν σχεδόν χωρίς λίπος και καθαρίζονται εύκολα. Ωστόσο, είναι ευαίσθητα στο ξύσιμο και η επιφάνειά τους μπορεί να καταστραφεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
Χαλύβδινα τηγάνια με καπάκια
Είναι ανθεκτικά, ευπροσάρμοστα και η επιφάνειά τους είναι φυσικά αντικολλητική όταν τα χειρίζεστε σωστά. Τείνουν να είναι βαριά, μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Το καπάκι βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας και της υγρασίας στο εσωτερικό του τηγανιού, καθιστώντας το ιδανικό για το βράσιμο κρεάτων, λαχανικών ή την προετοιμασία σάλτσας. Επιτρέπει επίσης το αργό μαγείρεμα, όπου οι γεύσεις μπορούν να συνδυαστούν καλύτερα.
Τα τηγάνια με καπάκι είναι ασυναγώνιστα για επιτυχημένο αχνιστό. Απλά προσθέστε λίγο νερό στον πάτο του σκεύους, τοποθετήστε το καλάθι ατμού με τα υλικά, καλύψτε το με το καπάκι και στη συνέχεια απλά περιμένετε να μαγειρευτεί το πιάτο σας. Ένα γουόκ με καπάκι είναι επίσης κατάλληλο για το σκοπό αυτό.
Το καπάκι είναι ένας εξαιρετικός βοηθός στην προετοιμασία ρυζιού και πιάτων ρυζιού, όπως ριζότο, πιλάφι κ.λπ. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρεί σταθερή τόσο τη θερμοκρασία όσο και την υγρασία, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη της σωστής συνοχής.
Θα εκτιμήσετε επίσης τα βαθιά τηγάνια με καπάκια όταν ετοιμάζετε πιάτα που αρχίζουν να μαγειρεύονται στη φωτιά και τελειώνουν στο φούρνο. Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο με καπάκια είναι ιδανικά για το σκοπό αυτό, αλλά και άλλα υλικά είναι επίσης κατάλληλα.
Ας μην ξεχνάμε επίσης την πολύ βασική λειτουργία του καπακιού, δηλαδή ότι αν σκεπάσετε το φαγητό μετά το μαγείρεμα, θα κρυώσει πολύ πιο αργά.
Ποιοτικά καπάκια τηγανιών

