Γνωρίζατε ότι το θεμέλιο κάθε κουζίνας πρέπει να αποτελείται από τρία μαχαίρια; Large Cook's για μια σωστή δουλειά, μικρό περιποίηση για μικρές εργασίες και ένα μαχαίρι με πριονωτή λεπίδα, ένας μάστορας στο κόψιμο τραγανού ψωμιού ή μπαγκέτας - ένα μαχαίρι ζαχαροπλαστικής. Διότι μόνο με αυτό θα μπορέσετε να διεισδύσετε στη σφιχτή κρούστα χωρίς να παραμορφώσετε τη μαλακή ψίχα και έτσι να φτιάχνετε αξιόπιστα κάθε φορά τακτοποιημένες φέτες. Θα σας συμβουλέψουμε σχετικά με τις παραμέτρους που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε ένα μαχαίρι ζαχαροπλαστικής που σας ταιριάζει.


Τα ποιοτικά γλυκά είναι τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά. Όταν κόβεται με ακατάλληλο μαχαίρι, η δομή της ζύμης καταστρέφεται, η ψίχα θρυμματίζεται, το σχήμα αλλάζει και εμφανίζονται αντιαισθητικές τομές. Μαχαίρι ζαχαροπλαστικήςΤο έχει αναπτυχθεί ειδικά για να κόβει τόσο σκληρά όσο και μαλακά μέρη με τέλεια αποτελέσματα.
Αγαπημένα μαχαίρια ζαχαροπλαστικής

Μαχαίρι ζαχαροπλαστικής (όχι μόνο)
Είναι αυθεντία στο κόψιμο ψωμιού ή τραγανών μπαγκέτες, αλλά χάρη στην οδοντωτή λεπίδα του, μπορεί επίσης να κόψει τέλεια ζουμερές ντομάτες, μαλακά φρούτα ή κέικ και πίτες. Εν ολίγοις, το μαχαίρι ζαχαροπλαστικής είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που θα γίνει ο βοηθός σας πιο συχνά απ' ό,τι θα περιμένατε.

Η λεπίδα του μαχαιριού ζαχαροπλαστικής πρέπει να είναι οδοντωτή. Οι οδοντώσεις είναι αυτές που επιτρέπουν στο εργαλείο να τρυπήσει την κρούστα χωρίς να συνθλίψει το μαλακό εσωτερικό μέρος. Τα ρηχά δόντια είναι κατάλληλα για πιο μαλακά γλυκά, ενώ τα βαθύτερα δόντια είναι πιο κατάλληλα για σκληρές κρούστες.

Αυτό πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 26 εκατοστών. Αυτό το μήκος διευκολύνει την κοπή μεγάλων ψωμιών, καθώς και μπαγκέτες ή άλλα μικρότερα αρτοσκευάσματα.

Η λεπίδα πρέπει να είναι μάλλον λεπτή, αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρή. Η ευελιξία αποτελεί μειονέκτημα για τα μαχαίρια ζαχαροπλαστικής, καθώς μόνο η επαρκής δύναμη εξασφαλίζει τον μέγιστο έλεγχο της κοπής.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται συχνότερα για την παραγωγή μαχαιριών ψωμιού, καθώς είναι αρκετά κοφτερός και αντιστέκεται στη διάβρωση. Μερικές φορές διατίθενται επίσης μαχαίρια από ατσάλι Δαμασκού, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι πιο δύσκολο να συντηρηθούν, καθώς είναι πιο επιρρεπή στη σκουριά.

Τα μαχαίρια ζαχαροπλαστικής έχουν μεσαίου πλάτους λεπίδα, η οποία είναι συνήθως ευθεία με στρογγυλή άκρη. Ορισμένα εργαλεία στενεύουν ελαφρώς από τη λαβή. Ορισμένα μαχαίρια ζαχαροπλαστικής έχουν λεπίδα που είναι μετατοπισμένη προς τα κάτω από τη λαβή. Αυτό γίνεται για να αποφεύγεται η επαφή των αρθρώσεων με την επιφάνεια κοπής κατά το κόψιμο.

Η σωστή ισορροπία του μαχαιριού εξασφαλίζει ευκολότερο χειρισμό και καλύτερο έλεγχο κατά τον τεμαχισμό. Αυτό είναι γνωστό από το γεγονός ότι το σημείο ισορροπίας του μαχαιριού (το bolster) βρίσκεται στο σημείο όπου η λεπίδα συναντά τη λαβή, έτσι ώστε αν βάλετε το δάχτυλό σας κάτω από αυτό το σημείο του μαχαιριού, αυτό θα παραμείνει ισορροπημένο.

Το μαχαίρι πρέπει να ταιριάζει στο χέρι σας. Το εργονομικό σχήμα της λαβής εξασφαλίζει ασφάλεια και μειώνει επίσης την κόπωση κατά τον παρατεταμένο χειρισμό. Τα διάφορα υλικά έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους - το ξύλο είναι αισθητικό αλλά μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς με την πάροδο του χρόνου, το μέταλλο είναι διαχρονικό αλλά μπορεί να γλιστρήσει όταν βραχεί και επίσης να αισθάνεται κρύο στο χέρι, και οι πλαστικές ή σύνθετες λαβές είναι ανθεκτικές, προσιτές αλλά μπορεί να μην φαίνονται κομψές.

Αν θέλετε το μαχαίρι ψωμιού σας να παραμείνει κοφτερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίστε το κατά διαστήματα με μια απλή αλλά σημαντική φροντίδα:
- Πλύσιμο
Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε το μαχαίρι με ζεστό νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι. Αποφύγετε τα επιθετικά καθαριστικά ή τα λειαντικά σφουγγάρια και αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Όλες αυτές οι μέθοδοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο μαχαίρι και να επιταχύνουν τη φθορά του. Στεγνώστε το μαχαίρι αμέσως μετά το πλύσιμο με ένα μαλακό πανί για να αποφύγετε τη διάβρωση. - Αποθήκευση
Αποθηκεύστε το μαχαίρι ζαχαροπλαστικής σας σε μπλοκ, ράφια, ράγες ή σε θήκη ή συρτάρι με επένδυση, με λίγα λόγια, σε μέρος όπου η λεπίδα δεν μπορεί να καταστραφεί. Αποφεύγετε να αποθηκεύετε τα μαχαίρια χύμα σε συρτάρι της κουζίνας. - Άλεση
Ένα μαχαίρι ζαχαροπλαστικής δεν χρειάζεται να ακονίζεται τόσο συχνά όσο ένα απλό μαχαίρι, καθώς τα δόντια του παραμένουν κοφτερά για περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, η κανονική χρήση θα αμβλύνει κάθε εργαλείο, ακόμη και τα πιο ποιοτικά, οπότε το μαχαίρι ψωμιού πρέπει να ακονίζεται πού και πού. Χρησιμοποιείτε μόνο εργαλεία σχεδιασμένα για το ακόνισμα πριονωτών μαχαιριών ή βασιστείτε σε επαγγελματικό ακόνισμα. - Σωστή χρήση
Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι μόνο για τη ζύμη. Ποτέ μην το χρησιμοποιείτε για να κόψετε άλλα υλικά, ειδικά σκληρά, όπως τρίχες, κόκαλα, κολοκύθα, πεπόνι ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στη λεπίδα. Κόβετε πάντα σε ξύλινη ή πλαστική σανίδα κοπής- άλλα υλικά θαμπώνουν τη λεπίδα.
Ποιοτικά προϊόντα πλύσης πιάτων


Οι πιο δημοφιλείς κατασκευαστές μαχαιριών ψωμιού
- Καθαρισμός: ξεπλύνετε και στεγνώστε το μαχαίρι αμέσως μετά τη χρήση. Αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.
- Αποθήκευση: μην αποθηκεύετε το μαχαίρι χύμα σε συρτάρι κουζίνας, χρησιμοποιήστε μπλοκ μαχαιριών ή ράγες μαχαιριών.
- Κόψιμο σε φέτες: κόβετε μόνο σε ξύλινη ή πλαστική σανίδα κοπής.
- Άλεση: Είναι προτιμότερο να βασιστείτε στην επαγγελματική ακόνισή της.