Οδηγίες ακονίσματος μαχαιριών

ostreni noze ocilkou

Ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας τη διαφορά μεταξύ ακονίσματος και λείανσης. Ακονίζουμε τα μαχαίρια όταν είναι πραγματικά θαμπά και χρησιμοποιούμε μια λείανση ή ένα ακονιστήρι για να το κάνουμε. Το ακόνισμα σε μια λείανση, από την άλλη πλευρά, είναι μια τακτική συντήρηση που βοηθάει να διατηρηθεί ένα ήδη ακονισμένο μαχαίρι κοφτερό για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η διαφορά;

Ακόνισμα έναντι λείανσης

jak ostrit nuz
Εστίαση
Το ακόνισμα χρησιμεύει για την αναζωογόνηση ενός ήδη καλά ακονισμένου μαχαιριού. Είναι μια γρήγορη και ήπια διαδικασία που εξομαλύνει μικροσκοπικές ανωμαλίες από τη λεπίδα χωρίς να αφαιρεί υλικό από τη λεπίδα.

  • Πότε να ακονίσετε το μαχαίρι;
    Ιδανικά πριν από κάθε χρήση. Το τακτικό ακόνισμα διατηρεί το μαχαίρι σας κοφτερό και έτοιμο για δουλειά.
  • Γιατί είναι σημαντικό το ακόνισμα των μαχαιριών;
    Χάρη στην κανονική εστίαση μαχαίρι διαρκεί περισσότερο στην αρχική του κατάσταση.
  • Τι χρησιμοποιώ για να ακονίζω τα μαχαίρια μου;
    Τα ακονιστήρια είναι ιδανικά, αλλά απαιτούν λίγη επιδεξιότητα. Εάν δεν αισθάνεστε ικανός να το κάνετε, τότε μπορείτε να επιλέξετε χειροκίνητες ξύστρες. Αυτά διαθέτουν λεπτότερες υποδοχές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ακόνισμα και είναι εύκολο να εργαστείτε με αυτά.
jak brousit nuz
Άλεση

Η λείανση είναι μια βαθιά διαδικασία που αφαιρεί μέρος του υλικού της λεπίδας για να δημιουργήσει μια νέα αιχμηρή άκρη.

  • Πότε να ακονίσετε το μαχαίρι;
    Ξεκινήστε το ακόνισμα όταν το ακόνισμα δεν επαρκεί πλέον και το μαχαίρι εξακολουθεί να είναι θαμπό. Συνήθως αυτό συμβαίνει μία ή δύο φορές το χρόνο.
  • Γιατί είναι σημαντικό το ακόνισμα των μαχαιριών;
    Το ακόνισμα μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως την ακμή του μαχαιριού και να το επαναφέρει στην αρχική του οξύτητα. Ταυτόχρονα, θα απαλλάξει τη λεπίδα από τις ανομοιομορφίες.
  • Τι χρησιμοποιώ για να ακονίζω τα μαχαίρια μου;
    Για ακριβή και ήπια λείανση, το πέτρες λείανσης ή μύλοι. Είναι ιδανικό αν έχουν διάφορους βαθμούς χονδρότητας - οι πιο χονδροειδείς θα αφαιρέσουν την τραχύτητα, οι πιο λεπτοί θα τελειοποιήσουν την ακμή. Αν το σφυροκόπημα με πέτρες είναι δύσκολο για εσάς, φτάστε σε ένα χειροκίνητο ή ηλεκτρικό ακονιστήρι. Σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να το κάνετε ή έχετε μαχαίρια υψηλής ποιότητας, προτιμήστε το επαγγελματικό ακόνισμα.

Αγαπημένες ξύστρες


Οδηγίες βίντεο
Πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι με μια λείανση
Κρατήστε το ακονιστήρι σταθερά με την άκρη του να ακουμπάει στην επιφάνεια εργασίας. Τραβήξτε τη λεπίδα υπό την ίδια γωνία από τη βάση προς την άκρη, ισιώνοντας εναλλάξ και τις δύο πλευρές της ακμής.

Ποιοτικές πέτρες λείανσης


Οδηγίες βίντεο
Πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι με μια λειαντική πέτρα
Μουλιάστε την πέτρα σε νερό για λίγα λεπτά. Κρατήστε το μαχαίρι υπό γωνία 15-20° (για τα ευρωπαϊκά μαχαίρια) ή 10-15° (για τα ιαπωνικά μαχαίρια). Τραβήξτε τη λεπίδα με μια ομαλή κίνηση από τη βάση προς την άκρη, εναλλάξ και από τις δύο πλευρές.

tupy nuz

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ένα θαμπό μαχαίρι;

Αν το μαχαίρι πιέζει, συνθλίβει, σκίζει ή γλιστράει πάνω στην επιφάνεια του φαγητού αντί να κόβει ομαλά, είναι πιθανότατα θαμπό. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή σε μια ντομάτα - ένα κοφτερό μαχαίρι θα την κόψει εύκολα, ενώ ένα θαμπό μαχαίρι θα σκίσει τη φλούδα και θα πιέσει το εσωτερικό της.



Αξιόπιστοι μύλοι

Λείανση και ακόνισμα ανάλογα με τα υλικά
Ανοξείδωτα μαχαίρια
nerez noze
Οι λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι ακονίζονται και ακονίζονται καλά, αλλά η αιχμηρότητα δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο τα σκληρότερα υλικά.
  • Συνιστώμενα εργαλεία: Στρογγυλός τροχός λείανσης (ατσάλινος, κεραμικός), πέτρα λείανσης (μεσαίου έως λεπτού κόκκου).
  • Συχνότητα: Κανονικό ακόνισμα, λείανση ανάλογα με τις ανάγκες αρκετές φορές το χρόνο.
Ατσάλινα μαχαίρια
ocel noze
Οι λεπίδες από ανθρακούχο χάλυβα διαρκούν περισσότερο από τα εργαλεία από ανοξείδωτο χάλυβα.
  • Συνιστώμενα εργαλεία: Κεραμικό ακονιστήρι, πέτρα λείανσης (λεπτόκοκκη για ακριβή ακμή).
  • Συχνότητα: Το ακόνισμα γίνεται σπανιότερα, το τρόχισμα είναι σπάνια απαραίτητο.

Μαχαίρια Δαμασκηνίου
noze damasek
Τα μαχαίρια δαμασκού διατηρούν την οξύτητά τους σημαντικά περισσότερο από τα ατσάλινα μαχαίρια, αλλά απαιτούν μια ήπια προσέγγιση και εργαλεία ακριβείας κατά το ακόνισμα.
  • Συνιστώμενα εργαλεία: Λίθοι λείανσης με νερό (λεπτό και πολύ λεπτό κόκκο). Όχι ηλεκτρικοί λειαντήρες!
  • Συχνότητα: Το ακόνισμα περιστασιακά, το τρίψιμο όσο το δυνατόν λιγότερο - η επαγγελματική φροντίδα είναι ιδανική.
Κεραμικά μαχαίρια
noze keramika
Οι εξαιρετικά σκληρές κεραμικές λεπίδες διατηρούν την αιχμηρότητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι δύσκολο να ακονιστούν επειδή είναι εύθραυστες και μπορούν εύκολα να σπάσουν ή να σπάσουν.
  • Συνιστώμενα εργαλεία: Διαμαντένιος μύλος ή επαγγελματικός μύλος. Οι συνηθισμένες λειαντικές πέτρες και πέτρες δεν είναι κατάλληλες!
  • Συχνότητα: Οξύτητα πολύ σπάνια, η όξυνση δεν είναι συνήθως απαραίτητη.

tupe noze
4 βασικοί λόγοι
Γιατί τα μαχαίρια θαμπώνουν και πώς να το αποτρέψετε

Το θάμπωμα των μαχαιριών είναι μια φυσική διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς - τα μαχαίρια δεν είναι άφθαρτα και κάθε χρήση αφήνει ένα σημάδι. Ο κύριος λόγος για το θάμπωμα είναι η μηχανική φθορά. Όταν κόβετε, η λεπίδα έρχεται σε επαφή όχι μόνο με το φαγητό, αλλά και με σκληρές επιφάνειες, όπως σανίδες κοπής, κόκαλα ή ακόμη και κεραμικές πλάκες. Αυτές οι επαφές διαβρώνουν σταδιακά την ακμή της λεπίδας. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στη θάμπωση της λεπίδας περιλαμβάνουν:

  1. Ακατάλληλες σανίδες κοπής: Οι γυάλινες ή μαρμάρινες σανίδες κοπής μπορεί να φαίνονται κομψές, αλλά είναι εφιάλτης για τα μαχαίρια σας. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλινες ή πλαστικές σανίδες κοπήςτα οποία είναι πολύ πιο ήπια για τη λεπίδα.
  2. Πλυντήριο πιάτων: Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα επιθετικά καθαριστικά και η κίνηση στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη φθορά και διάβρωση. Επομένως, πλένετε πάντα τα μαχαίρια με το χέρι.
  3. Ακατάλληλη αποθήκευση: Ένα μαχαίρι που αφήνεται σε ένα συρτάρι όπου τρίβεται πάνω σε άλλα εργαλεία θα χάσει γρήγορα την αιχμηρότητά του. Μαγνητική ράβδος ή ξύλινο μπλοκ είναι η ιδανική λύση.
  4. Πάρα πολλή δύναμη: Αν πιέσετε τη λεπίδα περισσότερο από όσο χρειάζεται κατά την κοπή, η άκρη της λεπίδας παραμορφώνεται. Ένα κοφτερό μαχαίρι πρέπει να δουλεύει για εσάς, όχι εσείς για αυτό.
Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των μαχαιριών σας, αποφύγετε τα παραπάνω λάθη και φροντίζετε τακτικά τα μαχαίρια σας. Εξάλλου, η μαεστρία σας στην κουζίνα αξίζει τέλειους βοηθούς!

Τα καλύτερα μπλοκ μαχαιριών και βάσεις μαχαιριών σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών μας


Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
skladovani nozu
Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των μαχαιριών σας
Θα σας συμβουλέψουμε πώς να αποθηκεύετε σωστά τα μαχαίρια σας, ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στην αρχική τους κατάσταση.
brusny kamen

Οι καλύτερες μάρκες λειαντικών λίθων, λειαντικών λίθων και λειαντικών λίθων λείανσης

Τη στιγμή που αγοράζετε ένα νέο μαχαίρι, αξίζει επίσης να προμηθευτείτε ένα εργαλείο ακονίσματος μαχαιριών. Οι πιο αξιόπιστοι κατασκευαστές περιλαμβάνουν Zwillingη οποία προσφέρει όχι μόνο ακονιστήρια αλλά και πρακτικά χειροκίνητα ακονιστήρια για καθημερινό ακόνισμα. Για εργασίες ακριβείας, οι πέτρες λείανσης από το είναι ιδανικές.Dellinger. Χάρη στην ευελιξία τους, μπορούν να ακονίσουν τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα ιαπωνικά μαχαίρια. Μια άλλη κορυφαία μάρκα είναι η γερμανική Wüsthofη οποία είναι γνωστή για τις στιβαρές ξύστρες της.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζω και να ακονίζω τα μαχαίρια μου;
Τα μαχαίρια πρέπει να ακονίζονται τακτικά - ιδανικά πριν από κάθε χρήση με ακονιστήρι. Το ακόνισμα, από την άλλη πλευρά, είναι μια βαθύτερη διαδικασία και χρειάζεται να γίνεται μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο ή όταν το ακόνισμα με ακονιστήρι σταματά να λειτουργεί.
Τι γωνία πρέπει να κρατάω όταν ακονίζω ή λειαίνω το μαχαίρι;
Για τα ευρωπαϊκά μαχαίρια, η ιδανική γωνία είναι περίπου 20°, ενώ τα ιαπωνικά μαχαίρια απαιτούν μια πιο κοφτερή γωνία, συνήθως μεταξύ 10-15°. Η σωστή γωνία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της κοφτερότητας και της διάρκειας ζωής της λεπίδας.
Ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία για το ακόνισμα και το ακόνισμα των μαχαιριών;
Ένα ακονιστήρι από ατσάλι, κεραμικό ή διαμάντι είναι ιδανικό για καθημερινό ακόνισμα. Για το ακόνισμα, συνιστούμε πέτρες ακονίσματος (π.χ. της Dellinger ή της Shapton) ή υψηλής ποιότητας χειροκίνητα ακονιστήρια της Zwilling ή της Wüsthof.
Μπορώ να ακονίσω τα μαχαίρια μου στο σπίτι ή είναι καλύτερα να τα αφήσω στους επαγγελματίες;
Εξαρτάται από τον τύπο του μαχαιριού και τις ικανότητές σας. Τα συνηθισμένα μαχαίρια κουζίνας μπορείτε να τα χειριστείτε στο σπίτι με ποιοτικό εξοπλισμό, αλλά τα πιο ακριβά ή ιαπωνικά μαχαίρια αξίζει να τα εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες, αν δεν είστε σίγουροι για την τεχνική σας.
Μπορεί ένα μαχαίρι να καταστρέψει το τρόχισμα σε έναν ηλεκτρικό μύλο;
Ναι, τα ηλεκτρικά ακονιστήρια μπορεί να είναι πολύ επιθετικά, ειδικά για λεπτότερα ή υψηλότερης ποιότητας μαχαίρια. Εάν τα χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν ρυθμιζόμενη γωνία λείανσης και λεπτότερους τροχούς λείανσης. Για πιο ακριβή εργασία, ωστόσο, μια πέτρα λείανσης είναι καλύτερη.