Διστάζετε να αγοράσετε ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο ατσάλι; Θα σας πούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, θα σας εξηγήσουμε τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα και θα προσθέσουμε μερικές συμβουλές φροντίδας για να βεβαιωθείτε ότι θα διαρκέσει σαν καινούργιο, επειδή ακόμη και ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να μπει στον πειρασμό της διάβρωσης.


Γιατί να επιλέξετε ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο ατσάλι;
Απλά επειδή πραγματικά διαρκούν πολύ. Έτσι, αν θέλετε ένα μαχαίρι για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, τότε το ανοξείδωτο ατσάλι είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:
- Αντοχή στη διάβρωση
Το κύριο πλεονέκτημα των μαχαιριών από ανοξείδωτο χάλυβα είναι φυσικά η αντοχή τους στην υγρασία και στα όξινα υγρά, όπως οι χυμοί εσπεριδοειδών. - Εύκολη συντήρηση
Οι λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι δεν απαιτούν περίπλοκη φροντίδα. Απλά πλύνετε τις με ζεστό νερό μετά τη χρήση, στεγνώστε τις και μπορείτε να τις αποθηκεύσετε ξανά στο μπλοκ ή στη μαγνητική βάση. Ορισμένα μαχαίρια από ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν να πλυθούν ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων, αν και το πλύσιμο στο χέρι είναι πάντα πιο απαλό. - Διαθεσιμότητα και ποικιλομορφία
Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μαχαιριών από ανοξείδωτο χάλυβα σε διάφορες κατηγορίες τιμών και σχεδίων. Αυτό τα καθιστά ιδανικά τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες.
Τα πιο δημοφιλή μαχαίρια από ανοξείδωτο ατσάλι σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


- Υλικό λεπίδας: Ακόμη και μεταξύ των ανοξείδωτων χαλύβων, υπάρχουν διαφορές. Συνήθως περιέχουν 0,35% - 1% άνθρακα. Λάβετε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε άνθρακα, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι το μαχαίρι και τόσο περισσότερο θα παραμένει κοφτερό.
- Σχήμα και μέγεθος: Ένα μαχαίρι σεφ γενικής χρήσης είναι ένα "must have" για κάθε κουζίνα, αλλά σκεφτείτε και άλλους τύπους, όπως μαχαίρια ζαχαροπλαστικής, λαχανικών ή κρέατος, ανάλογα με το τι ετοιμάζετε πιο συχνά.
- Εργονομική λαβή: Η άνεση κατά τη χρήση του μαχαιριού είναι το κλειδί. Αναζητήστε μια λαβή που εφαρμόζει καλά στο χέρι, προσφέροντας ασφαλές κράτημα.

- Είναι ιδανικά για όσους αναζητούν ανθεκτικότητα και εύκολη συντήρηση.
- Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων.
- Για να διατηρήσουν τις λεπίδες τους κοφτερές, πρέπει να ακονίζονται πολύ συχνά.

- Ξεχωρίζουν για την ακραία ευκρίνεια.
- Εύκολο στο άλεσμα.
- Είναι επιρρεπείς στη σκουριά και επομένως απαιτούν περισσότερη φροντίδα.
- Δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων.

- Προσφέρουν ανώτερη ευκρίνεια.
- Έχουν μοναδικό σχεδιασμό χάρη στο πολυεπίπεδο ατσάλι.
- Συχνά είναι πιο ακριβά από όλα τα άλλα μαχαίρια.
- Δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων.

- Είναι ελαφριά και εξαιρετικά αιχμηρά.
- Πλυντήριο πιάτων.
- Είναι πολύ εύθραυστα και δεν ακονίζονται εύκολα στο σπίτι.

Ναι, τα μαχαίρια από ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν να σκουριάσουν, αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, ο ανοξείδωτος χάλυβας κατασκευάζεται από την τήξη σιδήρου με άλλα στοιχεία όπως το χρώμιο, το νικέλιο, ο άνθρακας και το μολυβδαίνιο, τα οποία του προσδίδουν συγκεκριμένες ιδιότητες, ιδίως αντοχή στη σκουριά. Ωστόσο, αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αποδυναμωθούν εάν τα εργαλεία από ανοξείδωτο χάλυβα εκτεθούν σε ακατάλληλες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα:
- Παρατεταμένη επαφή με υγρασία: Αν τα μαχαίρια μείνουν βρεγμένα ή αποθηκευτούν σε υγρό περιβάλλον, το προστατευτικό στρώμα μπορεί να αποτύχει.
- Επαφή με οξέα ή άλατα: Τα υπολείμματα τροφίμων, όπως οι χυμοί εσπεριδοειδών, οι σάλτσες ντομάτας ή το αλάτι, μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του μαχαιριού με την πάροδο του χρόνου.
- Ακατάλληλη συντήρηση: Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων ή το ανεπαρκές στέγνωμα μετά το πλύσιμο μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση μικρών κηλίδων σκουριάς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανοξείδωτου χάλυβα και ανθρακούχου χάλυβα;
Ο ανθρακούχος χάλυβας είναι ο κύριος της κοφτερότητας - χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε άνθρακα, προσφέρει λεπίδες τόσο κοφτερές που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε εργασία, αλλά απαιτούν προσοχή. Αν μείνει υγρό για πολύ καιρό, θα δείξει την ευάλωτη πλευρά του και μπορεί να αρχίσει να σκουριάζει.
Αντίθετα, ο ανοξείδωτος χάλυβας, με το πρόσθετο χρώμιο, είναι πρακτικός, αξιόπιστος και ανθεκτικός στη διάβρωση. Ωστόσο, μια λεπίδα από ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να μην παραμένει κοφτερή όσο μια ανθρακούχα, αλλά μπορείτε απλώς να την ξεπλύνετε και να την ξαναβάλλετε στο μπλοκ χωρίς να ανησυχείτε για τίποτα.

- Ανοξείδωτα μαχαίρια πάντα αμέσως μετά τη χρήση με το χέρι Πλύνετε το και στεγνώστε.
- Αποθηκεύστε τα σε ξηρό μέρος, ιδανικά στο .μπλοκ μαχαιριών ή σε μαγνητική βάση.
- Αποφύγετε την παρατεταμένη επαφή με επιθετικές ουσίες όπως οξέα και άλατα.
- Χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά και διατηρείτε τακτικά καθαρή την επιφάνεια της λεπίδας.
- Ακονίζετε τακτικά το μαχαίρι χρησιμοποιώντας μια ακονιστήρι ή ακονιστήρι και να το ακονίζετε επαγγελματικά περίπου μία φορά το χρόνο.
Τα πιο δημοφιλή μπλοκ μαχαιριών σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών
