Τώρα θα σας εξηγήσουμε λίγο πιο διεξοδικά πώς να προετοιμάσετε ένα ολοκαίνουργιο ατσάλινο τηγάνι, ώστε να είναι αντικολλητικό και να σας διαρκέσει μια ζωή.
Πλύνετε το νέο τηγάνι με ζεστό νερό - όχι χλιαρό, ούτε ζεστό, αλλά πραγματικά ζεστό - και με ένα απαλό σφουγγάρι και μια σταγόνα απορρυπαντικού, αφαιρέστε το στρώμα κεριού μέλισσας που προστάτευε το τηγάνι από το να σκουριάσει κατά την αποθήκευση.
Στεγνώστε καλά το τηγάνι, ώστε να μην μείνει ούτε μια σταγόνα νερού πάνω του.
Ρίξτε λάδι στο τηγάνι και απλώστε μια λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των άκρων. Ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά από περίπου τρία λεπτά, η επιφάνεια του τηγανιού θα αρχίσει να σκουραίνει, μετά από περίπου 10 λεπτά θα αρχίσει να βγαίνει καπνός και το εσωτερικό θα ψηθεί μέχρι να γίνει καφέ.
Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει και σκουπίστε το περιττό λάδι με χαρτί κουζίνας.
Τέλος, ζεστάνετε ξανά το τηγάνι για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ψησίματος. Αυτή τη φορά, όμως, μόνο για περίπου δύο λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να γίνει σχεδόν μαύρη. Με απλά λόγια, όσο πιο σκούρο είναι το εσωτερικό, τόσο καλύτερες ιδιότητες θα έχει το ατσάλινο τηγάνι.
Οδηγός φροντίδας χαλύβδινων τηγανιών: πώς να εξασφαλίσετε ένα τηγάνι για όλη σας τη ζωή
Το ατσάλινο τηγάνι είναι μια επένδυση για την κουζίνα σας, η οποία θα σας ανταμείψει με χρόνια πιστής εξυπηρέτησης – αρκεί να του παρέχετε τη σωστή φροντίδα. Δεν είναι τίποτα περίπλοκο, αρκούν μερικά απλά βήματα και το τηγάνι σας θα γίνει το δεξί σας χέρι στο μαγείρεμα. Ας δούμε πώς γίνεται.
- Πλύνετε με ζεστό νερό.
- Στεγνώστε καλά.
- Κάψτε και αλείψτε με λάδι.
Δημοφιλή ατσάλινα τηγάνια


Αποκατάσταση της αντικολλητικής επιφάνειας του ατσάλινου τηγανιού
Εάν το τηγάνι χάσει την αντικολλητική του επιφάνεια, η επιφάνειά του είναι πολύ κολλώδης ή εμφανιστεί σκουριά, επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία ψησίματος.

Να θυμάστε ότι τα ατσάλινα τηγάνια λειτουργούν καλύτερα με φυτικά έλαια με υψηλό σημείο καπνού. Δηλαδή, λάδια που αντέχουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως το κραμβέλαιο ή το ηλιέλαιο.
Ζεσταίνετε το τηγάνι για αρκετή ώρα πριν μαγειρέψετε. Μόνο έτσι θα αποφύγετε το κόλλημα των τροφίμων.
Μαγειρέψτε το φαγητό σε μέτριες θερμοκρασίες. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί κόλλημα και κυρίως κάψιμο του φαγητού. Επίσης, μην γυρίζετε τα υλικά πολύ νωρίς, αλλά αφήστε τα να έχουν αρκετό χρόνο για να σχηματίσουν μια κρούστα και να ξεκολλήσουν μόνα τους από την επιφάνεια του τηγανιού.
Καθαρισμός ατσάλινου τηγανιού
Ποτέ μην πλένετε τα ατσάλινα τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων. Επειδή αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα και επιπλέον συμβάλλει στη διάβρωση. Μην μουλιάζετε επίσης το τηγάνι, στην ιδανική περίπτωση απλώς μην το πλένετε καθόλου και σίγουρα μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά, σύρμα κ.λπ. Για τη διατήρηση της αντικολλητικής ιδιότητας, αρκεί απλώς να σκουπίσετε το τηγάνι με μια χαρτοπετσέτα. Ωστόσο, εάν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε υπολείμματα από το τηγάνι, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα σφουγγάρι ή βούρτσα. Στη συνέχεια, μετά το πλύσιμο, στεγνώστε καλά και λαδώστε ελαφρά το τηγάνι. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία σφράγισης. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το τηγάνι αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος, για να αποφευχθεί η σκουριά.