Οδηγός φροντίδας χαλύβδινων τηγανιών: πώς να εξασφαλίσετε ένα τηγάνι για όλη σας τη ζωή

Το ατσάλινο τηγάνι είναι μια επένδυση για την κουζίνα σας, η οποία θα σας ανταμείψει με χρόνια πιστής εξυπηρέτησης – αρκεί να του παρέχετε τη σωστή φροντίδα. Δεν είναι τίποτα περίπλοκο, αρκούν μερικά απλά βήματα και το τηγάνι σας θα γίνει το δεξί σας χέρι στο μαγείρεμα. Ας δούμε πώς γίνεται.



  1. Πλύνετε με ζεστό νερό.
  2. Στεγνώστε καλά.
  3. Κάψτε και αλείψτε με λάδι.
Μόνο έτσι θα επιτύχετε τις ιδιότητες που δηλώνει ο κατασκευαστής για ένα ατσάλινο τηγάνι. Με αυτή τη διαδικασία, στην πραγματικότητα, συμβαίνει η λεγόμενη σφράγιση, η οποία δημιουργεί μια πολυμερή επιφάνεια στο τηγάνι. Αυτή είναι η μόνη πραγματικά αβλαβής για την υγεία αντικολλητική επιφάνεια, η οποία ταυτόχρονα προστατεύει το τηγάνι από τη διάβρωση.


Δημοφιλή ατσάλινα τηγάνια

ocelová pánev před vypálením
Seasoning
Προετοιμασία ενός ολοκαίνουργιου τηγανιού

Τώρα θα σας εξηγήσουμε λίγο πιο διεξοδικά πώς να προετοιμάσετε ένα ολοκαίνουργιο ατσάλινο τηγάνι, ώστε να είναι αντικολλητικό και να σας διαρκέσει μια ζωή.

Πλύνετε το νέο τηγάνι με ζεστό νερό - όχι χλιαρό, ούτε ζεστό, αλλά πραγματικά ζεστό - και με ένα απαλό σφουγγάρι και μια σταγόνα απορρυπαντικού, αφαιρέστε το στρώμα κεριού μέλισσας που προστάτευε το τηγάνι από το να σκουριάσει κατά την αποθήκευση.

Στεγνώστε καλά το τηγάνι, ώστε να μην μείνει ούτε μια σταγόνα νερού πάνω του.

Ρίξτε λάδι στο τηγάνι και απλώστε μια λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των άκρων. Ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά από περίπου τρία λεπτά, η επιφάνεια του τηγανιού θα αρχίσει να σκουραίνει, μετά από περίπου 10 λεπτά θα αρχίσει να βγαίνει καπνός και το εσωτερικό θα ψηθεί μέχρι να γίνει καφέ.

Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει και σκουπίστε το περιττό λάδι με χαρτί κουζίνας.

Τέλος, ζεστάνετε ξανά το τηγάνι για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ψησίματος. Αυτή τη φορά, όμως, μόνο για περίπου δύο λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να γίνει σχεδόν μαύρη. Με απλά λόγια, όσο πιο σκούρο είναι το εσωτερικό, τόσο καλύτερες ιδιότητες θα έχει το ατσάλινο τηγάνι.

Ατσάλινα τηγάνια
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

Αποκατάσταση της αντικολλητικής επιφάνειας του ατσάλινου τηγανιού

Εάν το τηγάνι χάσει την αντικολλητική του επιφάνεια, η επιφάνειά του είναι πολύ κολλώδης ή εμφανιστεί σκουριά, επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία ψησίματος.

ocelova panev po vypaleni
Πώς να μαγειρέψετε σε ατσάλινο τηγάνι

Να θυμάστε ότι τα ατσάλινα τηγάνια λειτουργούν καλύτερα με φυτικά έλαια με υψηλό σημείο καπνού. Δηλαδή, λάδια που αντέχουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως το κραμβέλαιο ή το ηλιέλαιο.

Ζεσταίνετε το τηγάνι για αρκετή ώρα πριν μαγειρέψετε. Μόνο έτσι θα αποφύγετε το κόλλημα των τροφίμων.

Μαγειρέψτε το φαγητό σε μέτριες θερμοκρασίες. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί κόλλημα και κυρίως κάψιμο του φαγητού. Επίσης, μην γυρίζετε τα υλικά πολύ νωρίς, αλλά αφήστε τα να έχουν αρκετό χρόνο για να σχηματίσουν μια κρούστα και να ξεκολλήσουν μόνα τους από την επιφάνεια του τηγανιού.


Ατσάλινα τηγάνια

Καθαρισμός ατσάλινου τηγανιού

Ποτέ μην πλένετε τα ατσάλινα τηγάνια στο πλυντήριο πιάτων. Επειδή αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα και επιπλέον συμβάλλει στη διάβρωση. Μην μουλιάζετε επίσης το τηγάνι, στην ιδανική περίπτωση απλώς μην το πλένετε καθόλου και σίγουρα μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά, σύρμα κ.λπ. Για τη διατήρηση της αντικολλητικής ιδιότητας, αρκεί απλώς να σκουπίσετε το τηγάνι με μια χαρτοπετσέτα. Ωστόσο, εάν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε υπολείμματα από το τηγάνι, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα σφουγγάρι ή βούρτσα. Στη συνέχεια, μετά το πλύσιμο, στεγνώστε καλά και λαδώστε ελαφρά το τηγάνι. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία σφράγισης. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το τηγάνι αποθηκεύεται σε ξηρό μέρος, για να αποφευχθεί η σκουριά.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Συχνότερες ερωτήσεις
Γιατί το φαγητό κολλάει στο ατσάλινο τηγάνι μου;
Πιθανότατα επειδή η διαδικασία καψίματος δεν ήταν επιτυχής. Επαναλάβετε τη ξανά.
Πώς να σφραγίσετε σωστά ένα νέο ατσάλινο τηγάνι;
Πλύνετε το τηγάνι με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, στεγνώστε το καλά, απλώστε μια λεπτή στρώση φυτικού ελαίου και θερμάνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να καπνίζει το λάδι. Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει, σκουπίστε το περιττό λάδι και ζεστάνετε ξανά το τηγάνι για λίγο.
Μπορώ να πλύνω ένα ατσάλινο τηγάνι στο πλυντήριο πιάτων;
Όχι, το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να αφαιρέσει την προστατευτική επίστρωση και να προκαλέσει σκουριά.
Τι είδους λίπος είναι το καλύτερο για μαγείρεμα σε ατσάλινο τηγάνι;
Τα καλύτερα είναι τα φυτικά έλαια με υψηλό σημείο καπνού, όπως το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο. Μην χρησιμοποιείτε βούτυρο ή ελαιόλαδο σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή έχουν χαμηλότερο σημείο καπνού και μπορεί να καούν.
Τι πρέπει να κάνω αν εμφανιστεί σκουριά σε ένα ατσάλινο τηγάνι;
Αφαιρέστε τη με ένα λεπτό συρμάτινο σφουγγάρι ή ένα λειαντικό σφουγγάρι και, στη συνέχεια, ψήστε ξανά το τηγάνι.
Πώς να διατηρήσετε ένα ατσάλινο τηγάνι αντικολλητικό;
Μετά τη χρήση, απλώς σκουπίστε το τηγάνι με ένα χαρτί κουζίνας. Εάν είναι απαραίτητο, πλύντε το με ζεστό νερό, στεγνώστε το καλά και στη συνέχεια αλείψτε το με ένα λεπτό στρώμα λαδιού.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ατσάλινο τηγάνι σε επαγωγική κουζίνα;
Ναι, τα ατσάλινα τηγάνια είναι συμβατά με τις επαγωγικές κουζίνες. Βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι έχει επίπεδη βάση για βέλτιστη επαφή με την επαγωγική εστία.
Πώς να επαναφέρετε την αντικολλητική επιφάνεια ενός ατσάλινου τηγανιού;
Ψήστε ξανά το τηγάνι. Αυτή η διαδικασία επαναφέρει τις αντικολλητικές ιδιότητες και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του τηγανιού.