Αν θέλετε να αποκτήσετε μόνο μία βασική κατσαρόλα για την κουζίνα σας, αυτή θα είναι η κλασική. Με αυτό το όνομα θα βρείτε τα πιο ευέλικτα μαγειρικά σκεύη – συνήθως μεσαίου μεγέθους, με ίσια τοιχώματα, καπάκι και δύο λαβές. Είναι ιδανικές για το μαγείρεμα ζυμαρικών, σούπας, σαλτσών και οσπρίων.
Η επιλογή μιας κλασικής κατσαρόλας μπορεί να φαίνεται απλή με την πρώτη ματιά – παίρνετε αυτή που σας αρέσει και τελειώσατε. Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να σκέφτεστε το υλικό, τον τύπο της εστίας, τον τρόπο συντήρησης ή ακόμα και γιατί το φαγητό κολλάει σε ορισμένες κατσαρόλες και σε άλλες όχι, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Εμείς όμως θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
Κλασικές γλάστρες - πώς να επιλέξετε μία που θα διαρκέσει για χρόνια;

Οι πιο δημοφιλείς κλασικές κατσαρόλες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας
Σύγκριση προϊόντων

- Ανθεκτικές, κατάλληλες για όλους τους τύπους κουζινών, συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών.
- Εάν έχουν σάντουιτς βάση, διανέμουν τη θερμότητα γρήγορα και ομοιόμορφα.
- Ιδανικά για καθημερινό μαγείρεμα.
- Δεν έχουν φυσική αντικολλητική επιφάνεια - επομένως το μαγείρεμα απαιτεί υπεύθυνο έλεγχο της θερμοκρασίας και ποιοτικό λίπος.

- Αργό και ομοιόμορφο μαγείρεμα, ιδανικά για γκούλας, σάλτσες και μαγειρευτά κρέατα.
- Διατηρούν τέλεια τη θερμότητα, ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το σβήσιμο της κουζίνας.
- Μετά το ψήσιμο, έχουν φυσική αντικολλητική επιφάνεια.
- Το Μαντέμι είναι φυσικά μαγνητικό, επομένως λειτουργεί πάντα στην επαγωγή.
- Πρέπει να λάβετε υπόψη το μεγαλύτερο βάρος, το οποίο απαιτεί περισσότερη δύναμη και σταθερό χέρι κατά το χειρισμό.

- Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, έχουν αντικολλητική επιφάνεια, επομένως είναι ιδανικά για όσους θέλουν να μαγειρεύουν άνετα με ελάχιστο λίπος και χωρίς να κολλάνε.
- Ιδανικά για σάλτσες, κρεμ φαγητά ή μείγματα λαχανικών.
- Οι αντικολλητικές στρώσεις δεν ανήκουν στο φούρνο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν τους ταιριάζουν.
- Απαιτούν προσεκτικό χειρισμό - χωρίς μεταλλικά εργαλεία και μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.

- Εξαιρετικά ανθεκτική και αντικολλητική επιφάνεια, κατάλληλη ακόμη και για καθημερινό απαιτητικό μαγείρεμα.
- Σημαντικά πιο ισχυρή από τα συνηθισμένα αντικολλητικά υλικά.
- Ανθεκτική σε γρατζουνιές και υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως κατάλληλη και για φούρνο.
- Υψηλότερη τιμή αγοράς, η οποία όμως αντιστοιχεί στη μεγάλη διάρκεια ζωής.
- Παρά την αντοχή, συνιστάται προσεκτικός χειρισμός – χωρίς αιχμηρά μεταλλικά εργαλεία.

- Αντικολλητική επιφάνεια χωρίς χημικά πρόσθετα, κατάλληλη για υγιεινό μαγείρεμα.
- Όμορφος σχεδιασμός, συχνά σε παστέλ χρώματα, επομένως είναι κατάλληλες και για σερβίρισμα.
- Διατηρούν τη θερμοκρασία περισσότερο από τις κλασικές αντικολλητικές κατσαρόλες.
- Πιο εύθραυστες από άλλα υλικά – μπορεί να σπάσουν σε περίπτωση πρόσκρουσης ή γρήγορης αλλαγής θερμοκρασίας.
- Λιγότερο αντικολλητικές από άλλα αντικολλητικά υλικά.

- Αντιδρούν σχεδόν αμέσως στις αλλαγές θερμοκρασίας, επομένως είναι κατάλληλα για την παρασκευή λεπτών σαλτσών, καραμέλας ή φαγητών όπου η ακρίβεια είναι σημαντική.
- Είναι εξαιρετικά κομψά και συχνά γίνονται στολίδι της κουζίνας.
- Η εσωτερική επιφάνεια της κατσαρόλας πρέπει να είναι ανοξείδωτη. Διαφορετικά, δεν είναι κατάλληλη για την παρασκευή όξινων φαγητών.
- Πρέπει να υπολογίζετε υψηλλότερη τιμή και την ανάγκη για τακτική φροντίδα. Ο Χαλκός οξειδώνεται και απαιτεί γυάλισμα.
- Οι περισσότερες χάλκινες κατσαρόλες δεν λειτουργούν σε επαγωγικές εστίες (θα πρέπει να έχουν ειδικό σάντουιτς πάτο με μαγνητική στρώση).

Πάτος κατσαρόλας – κρυφός ήρωας
Μπορείτε να αναγνωρίσετε μια ποιοτική κατσαρόλα από τον καλά σχεδιασμένο πάτο της:
- Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, βεβαιωθείτε ότι έχει πάτο σάντουιτς – δηλαδή μια πολυστρωματική κατασκευή, όπου ένα αγώγιμο υλικό (π.χ. αλουμίνιο ή χάλκινο) παρεμβάλλεται μεταξύ των στρώσεων ανοξείδωτου χάλυβα. Αυτή η στρώση εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και αποτρέπει το κάψιμο στη μέση.
- Οι μαντεμένιες κατσαρόλες δεν χρειάζονται ειδικό πάτο – το υλικό είναι από μόνο του αρκετά ισχυρό και σταθερό. Διανέμει τη θερμότητα αργά, αλλά ομοιόμορφα. Επομένως, αρκεί να εστιάσετε στην ποιότητα της κατασκευής και στην επιφανειακή επεξεργασία.
- Στις χάλκινες κατσαρόλες ο πάτος αποτελείται συνήθως από τον ίδιο τον χαλκό ή από χαλκό με ένα λεπτό εσωτερικό στρώμα (συνήθως ανοξείδωτο ατσάλι). Είναι εξαιρετικά αγώγιμο και επιπλέον διακρίνεται για την άμεση αντίδρασή του στις αλλαγές θερμοκρασίας.
- Για τις αντικολλητικές κατσαρόλες ισχύει ότι είναι απαραίτητο να ελέγχετε αν έχουν ενισχυμένο πάτο με επαρκές πάχος. Μόνο αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη θέρμανση ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Οι πιο δημοφιλείς κλασικές κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας

Μέγεθος κατσαρόλας; Καθολικό! Τι σημαίνει όμως αυτό;
- Για 1-2 άτομα, είναι μια κατσαρόλα με όγκο 2-3 λίτρα.
- Για μια συνηθισμένη οικογένεια, ο ιδανικός όγκος είναι περίπου 5 λίτρα.
- Εάν φιλοξενείτε συχνά περισσότερα άτομα ή σας αρέσει να μαγειρεύετε ζωμούς ή άλλα ογκώδη πιάτα, επιλέξτε μια κατσαρόλα με όγκο 7 λίτρων και άνω.
Οι πιο δημοφιλείς κλασικές κατσαρόλες από χυτοσίδηρο σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας
Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
Τι είδους σκεύη μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων
Είναι μάλλον σαφές ότι δεν είναι όλα τα μαγειρικά σκεύη κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων. Ορισμένα υλικά μπορεί να καταστραφούν, να χάσουν τη λειτουργικότητά τους ή απλώς να μην είναι κατασκευασμένα για αυτόματο πλύσιμο. Θα σας συμβουλεύσουμε ποια μαγειρικά σκεύη μπορούν να πλυθούν με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων και σε ποια να προσέχετε.

Τι καπάκι να επιλέξετε; Δεν παίζει ρόλο μόνο το υλικό, αλλά και οι λεπτομέρειες
Γυάλινο καπάκι κατσαρόλας
- Μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να έχετε τον έλεγχο του φαγητού σας - μπορείτε να δείτε το εσωτερικό χωρίς να χρειάζεται να σηκώσετε το καπάκι , κάτι που είναι ιδιαίτερα πρακτικό όταν μαγειρεύετε αργά, μαγειρεύετε σε στιφάδο ή φτιάχνετε σάλτσες.
- Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα γυάλινα καπάκι κατσαρόλας είναι βαρύτερα, πιο εύθραυστα και λιγότερο κατάλληλα για τον φούρνο - ειδικά αν έχουν πλαστική ή σιλικονούχα λαβή.
- Ανθεκτικό, ελαφρύτερο και κατάλληλο για φούρνο, συχνά ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Ιδανικό για όσους χρησιμοποιούν κατσαρόλα όχι μόνο στην εστία, αλλά και για ψήσιμο στο φούρνο ή στο φούρνο.
- Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να δείτε μέσα - κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία καπάκι κατσαρόλας , διαφεύγει θερμότητα και ατμός, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει το μαγείρεμα.
- Ορισμένοι καπάκι κατσαρόλας – τόσο από γυαλί όσο και από μέταλλο – είναι εξοπλισμένοι με βαλβίδα για τη ρύθμιση της απελευθέρωσης ατμού. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο υπερχείλισης και επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής πίεσης στο εσωτερικό του δοχείου. Η βαλβίδα είναι είτε αυτόματη (μόνιμος αερισμός) είτε ρυθμιζόμενη.
- Ιδανικό για μαγείρεμα ρυζιού, πατάτας ή πηχτής σάλτσας.
- Το ίδιο το σχήμα είναι επίσης σημαντικό. Οι επίπεδες καπάκι κατσαρόλας επιτρέπουν την αποθήκευση το ένα πάνω στο άλλο ή σε μια επιφάνεια εργασίας.
- Ο θολωτός καπάκι κατσαρόλας παρέχει περισσότερο χώρο πάνω από το φαγητό – χρήσιμος, για παράδειγμα, όταν μαγειρεύετε μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρες μερίδες λαχανικών.
- Ένας ποιοτικός καπάκι κατσαρόλας θα πρέπει να κάθεται σταθερά και ομοιόμορφα στην κατσαρόλα, διαφορετικά σπαταλάτε ενέργεια και το μαγείρεμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό.
Τα πιο δημοφιλή καπάκια κατσαρόλας σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας

Συμβουλές που θα σας διευκολύνουν να αποφασίσετε:
- Προσέξτε τα πλαστικά και ξύλινα χερούλια, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κατσαρόλα και στο φούρνο – αντέχουν μόνο σε περιορισμένη θερμοκρασία. Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς κατσαρολών με αφαιρούμενα χερούλια.
- Η εσωτερική κλίμακα μέτρησης είναι ένα χρήσιμο βοήθημα, χάρη στο οποίο δεν θα χρειαστεί να πάρετε δοσομετρητή.
- Κατσαρόλα στο πλυντήριο πιάτων; Μάθετε το εκ των προτέρων – δεν το αντέχει κάθε υλικό ή επιφανειακή επεξεργασία.
- Η αντικολλητική επιφάνεια δεν είναι συνηθισμένη στις κλασικές κατσαρόλες. Ωστόσο, εάν μαγειρεύετε συχνά χυλούς ή ρου, μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Γιατί να αγοράσετε περισσότερες από μία κατσαρόλες;
Κάθε κατσαρόλα έχει τη χρήση της. Μια κλασική κατσαρόλα είναι βέβαια ευέλικτη, αλλά το μαγείρεμα ζυμαρικών, σούπας, σάλτσας και ζωμού στο ίδιο σκεύος δεν είναι ιδανικό. Δημιουργήστε τη δική σας «σειρά κατσαρολών» ανάλογα με το στυλ μαγειρέματος σας – στην προσφορά μας θα βρείτε επίσης πρακτικά σετ, που θα σας εξοικονομήσουν όχι μόνο χρήματα, αλλά και χώρο στην κουζίνα σας.
Θέλετε να αποφύγετε την απογοήτευση;
Επενδύστε στην ποιότητα. Οι κατσαρόλες από αναγνωρισμένους κατασκευαστές διαρκούν χρόνια, συχνά και δεκαετίες. Επιπλέον, προσφέρουν ασφάλεια όσον αφορά τα χρησιμοποιούμενα υλικά, εξοικονόμηση ενέργειας και ακριβή αποτελέσματα σε κάθε μαγείρεμα.
Οι πιο δημοφιλείς αντικολλητικές κατσαρόλες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας

Οι καλύτερες μάρκες κλασικών κατσαρολών
Αν ψάχνετε μια κατσαρόλα που θα σας κρατήσει χρόνια και θα αντέξει ακόμη και στο καθημερινό μαγείρεμα, ποντάρετε σε μάρκες που βρίσκονται στην κορυφή:
De Buyer – Γαλλική κλασική με ακριβή κατασκευή και στιβαρή δομή. Εξαιρετική επιλογή για απαιτητικούς μάγειρες.
Staub – Κομψές μαντεμένιες κατσαρόλες για αργό μαγείρεμα και κομψό σερβίρισμα.
Fissler – Γερμανική ποιότητα με έμφαση στην εργονομία, την αποτελεσματικότητα και τις πρακτικές λεπτομέρειες.
Eva Solo – Ελαφρότητα, λειτουργικότητα και σκανδιναβικός σχεδιασμός σε ένα. Για όσους θέλουν όμορφα και έξυπνα μαγειρικά σκεύη.
De Buyer – Γαλλική κλασική με ακριβή κατασκευή και στιβαρή δομή. Εξαιρετική επιλογή για απαιτητικούς μάγειρες.
Staub – Κομψές μαντεμένιες κατσαρόλες για αργό μαγείρεμα και κομψό σερβίρισμα.
Fissler – Γερμανική ποιότητα με έμφαση στην εργονομία, την αποτελεσματικότητα και τις πρακτικές λεπτομέρειες.
Eva Solo – Ελαφρότητα, λειτουργικότητα και σκανδιναβικός σχεδιασμός σε ένα. Για όσους θέλουν όμορφα και έξυπνα μαγειρικά σκεύη.
Οι πιο δημοφιλείς κλασικές κατσαρόλες από χαλκό σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Συχνότερες ερωτήσεις
Ποια κατσαρόλα είναι η καλύτερη για επαγωγή;
Αυτή που έχει μαγνητική βάση, ή φέρει την ένδειξη "κατάλληλη για επαγωγή". Τις περισσότερες φορές είναι μια ανοξείδωτη κατσαρόλα με βάση σάντουιτς, αλλά δεν είναι κανόνας.
Ποιος είναι ο πιο ευέλικτος όγκος κατσαρόλας;
Για το συνηθισμένο μαγείρεμα, συνιστούμε μια κατσαρόλα με όγκο 4–5 λίτρα. Είναι κατάλληλη για σούπες και ζυμαρικά.
Μπορώ να βάλω μια κλασική κατσαρόλα στο φούρνο;
Ναι, αν δεν έχει πλαστικά μέρη ή αν είναι ανθεκτικά στη θερμοκρασία. Οι πιο κατάλληλες είναι οι εξ ολοκλήρου ανοξείδωτες ή μαντεμένιες κατσαρόλες με μεταλλικό καπάκι.
Γιατί το φαγητό κολλάει σε κάποιες κατσαρόλες;
Ένοχο είναι το λεπτό πάτο ή το κακής ποιότητας υλικό, το οποίο οδηγεί άνισα τη θερμότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η σωστή τεχνική – να ζεσταίνετε πάντα την κατσαρόλα και να λιώνετε το λίπος σε αυτήν πριν προσθέσετε τα υλικά.
Έχει νόημα να εξετάσετε το πάχος του πάτου της κατσαρόλας;
Ναι. Ένας παχύτερος πάτος διανέμει καλύτερα τη θερμότητα και αποτρέπει το κάψιμο, ειδικά στο αργό μαγείρεμα. Ένας λεπτός πάτος μπορεί να υπερθερμανθεί μόνο στη μέση και να μαγειρέψει άνισα. Ιδανικός είναι ένας πάτος σάντουιτς ή ένας πολυστρωματικός πάτος.
