Γάλακτος: πότε αξίζει και πότε μπορείτε να το παραλείψετε;

rendlík na mléko

Εάν ζεσταίνετε συχνά γάλα, ετοιμάζετε απαλές σάλτσες, σπιτικά πουτίγκες, γλάσα ή χυλούς, το σκεύος για το γάλα θα σας διευκολύνει σημαντικά την εργασία σας. Σας επιτρέπει να εργάζεστε με ευαίσθητα υλικά χωρίς να καίγονται, να ανακατεύετε και να παρακολουθείτε συνεχώς. Επομένως, είναι μια ιδανική επιλογή για γονείς μικρών παιδιών, λάτρεις των γλυκών πρωινών ή ενθουσιώδεις οικιακούς ζαχαροπλάστες.

Αντίθετα, εάν δεν ετοιμάζετε συνήθως αυτούς τους τύπους φαγητών και ζεσταίνετε το γάλα μόνο σπάνια, μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς σκεύος για το γάλα.

Συνοπτικά: όταν το χρειάζεστε, είναι ανεκτίμητο. Όταν δεν το χρειάζεστε, μπορείτε να το παραλείψετε από τον εξοπλισμό σας.

Τι κάνει την κατσαρόλα γάλακτος ξεχωριστή;
Ο γαλατιέρας έχει συνήθως διπλό τοίχωμα. Σε αυτό χύνεται νερό, το οποίο δημιουργεί ένα υδρόλουτρο. Επομένως, το γάλα δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τη θερμότητα της εστίας, θερμαίνεται ομοιόμορφα, χωρίς να ξεχειλίζει από το δοχείο ή να καεί.

Εκτός από τη θέρμανση γάλακτος, ωστόσο, το σκεύος για το γάλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για:
  • γάλατα, πουτίγκες και σάλτσες μπεσαμέλ,
  • επικαλύψεις σοκολάτας και κρέμες που χρειάζονται αργή και απαλή διάλυση,
  • πιάτα με αυγά και κρέμα που διαφορετικά θα πήζαν εύκολα,
  • ζύμη choux για σου ή προφιτερόλ,
  • ή μπορείτε να αποψύξετε απαλά κατεψυγμένα τρόφιμα σε αυτήν χωρίς τον κίνδυνο απώλειας της δομής τους.
Και ένα πρακτικό μπόνους; Εάν το κάτω μέρος του σκεύους για το γάλα μπορεί να αφαιρεθεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μια κλασική χύτρα, ώστε σίγουρα να μην πιάνει χώρο άσκοπα στην κουζίνα σας.
Κατσαρόλες γάλακτος

Ποιοτικές κατσαρόλες γάλακτος


Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα μπρίκι γάλακτος;
mlekovary
Χωρητικότητα
Τα περισσότερα μπρίκια γάλακτος έχουν χωρητικότητα μεταξύ 1 και 2 λίτρων, κάτι που είναι απολύτως αρκετό για κανονική οικιακή χρήση - είτε ζεσταίνετε γάλα για ένα άτομο είτε για όλη την οικογένεια.
Υλικό
Τα ποιοτικά μπρίκια γάλακτος είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι - είναι ανθεκτικό και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, συνήθως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επαγωγικές εστίες.
Ένδειξη θερμοκρασίας
Ορισμένα μπρίκια γάλακτος διαθέτουν ενσωματωμένο θερμόμετρο ή ακόμα και ένδειξη που σας ειδοποιεί όταν το γάλα είναι έτοιμο. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι μια πρακτική λύση που αποτρέπει το ανεπιθύμητο βράσιμο.
Εύκολη συντήρηση
Προτιμήστε μοντέλα που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων ή έχουν εύκολα αποσυναρμολογούμενα μέρη. Οι καθαροί ανοξείδωτοι τοίχοι χωρίς πτυχώσεις εγγυώνται την εύκολη συντήρηση.

jan_hajny

Ο σεφ της σχολής μαγειρικής Chefparade προτείνει

Το γάλα δεν πρέπει ποτέ να αρχίσει να βράζει. Το βράσιμο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μιας δυσάρεστης πέτσας στην επιφάνεια και η κρέμα να διαχωριστεί από το υπόλοιπο υγρό. Στη συνέχεια, το γάλα χάνει την απαλότητά του, μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη γεύση ή κοκκώδη υφή και μπορεί εύκολα να πήξει κατά την περαιτέρω επεξεργασία.

kastrulek na mleko
6 συμβουλές:
Πώς να μαγειρέψετε σε μπρίκι γάλακτος
  • Μην ξεχνάτε να ρίχνετε νερό ανάμεσα στα διπλά τοιχώματα του μπρικιού γάλακτος – αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη και ήπια θέρμανση. Η ποσότητα του νερού συνήθως υποδεικνύεται με μια γραμμή ή αναφέρεται στις οδηγίες.
  • Χρησιμοποιείτε μέτρια έως χαμηλή ισχύ θέρμανσης. Το μπρίκι γάλακτος δεν λειτουργεί με την αρχή του γρήγορου βρασμού, αλλά της αργής και ομοιόμορφης θέρμανσης.
    Μην υπερπληρώνετε το δοχείο – αφήστε χώρο για τη διαστολή του γάλακτος, ώστε να μην ξεχειλίσει.
  • Εάν το μπρίκι γάλακτος δεν διαθέτει ένδειξη, παρακολουθήστε το γάλα - μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες και λεπτός ατμός γύρω από τις άκρες της κατσαρόλας, είναι αρκετά ζεστό και είναι η ιδανική στιγμή για να το αφαιρέσετε από την εστία.
  • Ανακατέψτε μόνο όταν είναι απαραίτητο – για παράδειγμα, όταν ετοιμάζετε πουτίγκα ή σάλτσα. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα για το συνηθισμένο ζέσταμα γάλακτος.
  • Μετά τη χρήση, αφήστε το μπρίκι γάλακτος να κρυώσει και αδειάστε το υπόλοιπο νερό από το περίβλημα για να αποφύγετε τη συσσώρευση αλάτων.
Κατσαρόλες γάλακτος

Υψηλής ποιότητας κανάτες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για κομψό σερβίρισμα γάλακτος


Ποια μπρίκια γάλακτος είναι τα καλύτερα;

Εάν ψάχνετε για ένα μπρίκι γάλακτος που δεν θα σας απογοητεύσει όσον αφορά τη λειτουργικότητα, την ποιότητα ή τη σχεδίαση, επιλέξτε ανάμεσα σε δοκιμασμένες μάρκες.

Η WMF προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από βραστήρες γάλακτος από ανοξείδωτο ατσάλι πρώτης κατηγορίας με πρακτικές λεπτομέρειες και μοντέρνα εμφάνιση.

Η Alessi απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του design. Αυτοί οι βραστήρες γάλακτος συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με την καλλιτεχνική επεξεργασία, που θα διακοσμήσει κάθε κουζίνα.

Η γαλλική μάρκα de Buyer, δημοφιλής και στους επαγγελματίες σεφ, υπερηφανεύεται για την ακρίβεια στην κατασκευή και τη μεγάλη διάρκεια ζωής.

Και αν προτιμάτε μια παραδοσιακά κομψή λύση, βασιστείτε στην ZWILLING. Επικεντρώνεται κυρίως στην ποιότητα, την εργονομία και την ευκολία χρήσης.
nejlepsi mlekovary
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Συχνότερες ερωτήσεις
Είναι απαραίτητο να γεμίζετε τον γαλατοβραστήρα με νερό κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε;
Ναι. Το νερό ανάμεσα στα διπλά τοιχώματα είναι το κλειδί για τη λειτουργία του γαλατοβραστήρα – δημιουργεί ένα υδρόλουτρο, χάρη στο οποίο το γάλα θερμαίνεται ομοιόμορφα και χωρίς να κολλάει. Χωρίς νερό, ο γαλατοβραστήρας μπορεί να υποστεί ζημιά.
Τι να κάνετε αν αρχίσει να σχηματίζεται άλατα πέτρα στον γαλατοβραστήρα;
Μπορείτε να αφαιρέσετε τα άλατα πέτρα με τον ίδιο τρόπο όπως, για παράδειγμα, σε έναν βραστήρα - απλώς ρίξτε νερό με λίγο ξίδι ή κιτρικό οξύ στο εξωτερικό μέρος, ζεστάνετε το για λίγο και αφήστε το να δράσει. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά.
Πώς καθαρίζεται το μπρίκι γάλακτος;
Μετά από κάθε χρήση, αποσυναρμολογήστε το μπρίκι γάλακτος, αδειάστε το υπόλοιπο νερό και ξεπλύνετε και τα δύο μέρη. Πολλά μπρίκια γάλακτος από ανοξείδωτο ατσάλι μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μπορώ να ζεστάνω και άλλα τρόφιμα στο μπρίκι γάλακτος;
Ναι. Το μπρίκι γάλακτος είναι ιδανικό για όλα τα ευαίσθητα πιάτα – για παράδειγμα, πουτίγκες, σάλτσες, σοκολάτα, ζύμη σου ή κρέμες αυγών. Είναι επίσης ιδανικό για απόψυξη ή διατήρηση της θερμοκρασίας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γαλατιέρα και σε επαγωγική εστία;
Οι περισσότερες σύγχρονες γαλατιέρες από ανοξείδωτο ατσάλι είναι συμβατές με επαγωγή. Κατά την επιλογή, να ελέγχετε πάντα εάν το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει μαγνητική βάση.