Χύτρα: Μικρός μεγάλος βοηθός - πώς να επιλέξετε τον καλύτερο

rendlíky

Για να ζεστάνετε γάλα, να βράσετε αυγά, να λιώσετε βούτυρο, να φτιάξετε σπιτική κρέμα, παιδικά δημητριακά και ζεστό κρασί. Συχνά υποτιμούμε τη Χύτρα, αν και είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα κομμάτια μαγειρικών σκευών σε κάθε κουζίνα. Εάν θέλετε να κάνετε το μαγείρεμα πιο εύκολο και ταυτόχρονα να αποκτήσετε ένα εργαλείο που θα λειτουργεί για χρόνια χωρίς συμβιβασμούς, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην επιλογή του.

Τι είναι στην πραγματικότητα η χύτρα

Η χύτρα είναι μια μικρότερη κουζινική χαμηλή κατσαρόλα με μία μακριά λαβή. Χάρη στο μέγεθος και το σχήμα της, θερμαίνεται γρήγορα, είναι εύκολη στον χειρισμό και είναι ιδανική για καθημερινό μαγείρεμα και σερβίρισμα.
Ρολάκια

Τα πιο δημοφιλή κατσαρολάκια σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας


Υλικό ρολού – το κύριο κλειδί για την επιτυχία
nerezovy rendlik
  • Το ανοξείδωτο ατσάλι φαίνεται κομψό, είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, τις οσμές και τους λεκέδες και καθαρίζεται εύκολα. Τα ανοξείδωτα ρολάκια είναι ιδανικά για το καθημερινό μαγείρεμα και ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν έχουν σύνθετο σάντουιτς πάτο πολλαπλών στρώσεων – αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και αποτρέπει το κόλλημα.
  • Το ίδιο το ανοξείδωτο ατσάλι έχει χειρότερη θερμική αγωγιμότητα από το αλουμίνιο ή το χάλκινο, για παράδειγμα, και επομένως μπορεί να είναι πιο αργό στη θέρμανση χωρίς ποιοτικό πάτο. Σε ορισμένα φθηνότερα μοντέλα, ενδέχεται να υπάρχει ανομοιόμορφη θέρμανση.
neprilnavy rendlik
  • Το αλουμίνιο διακρίνεται για την ελαφρότητα και την εξαιρετική θερμική του αγωγιμότητα – οι κατσαρόλες από αυτό το υλικό θερμαίνονται πολύ γρήγορα και θερμαίνονται ομοιόμορφα. Το χυτό αλουμίνιο είναι πιο στιβαρό και ανθεκτικό από το πρεσαριστό, ενώ οι αντικολλητικές επιφάνειες διευκολύνουν επιπλέον το μαγείρεμα χωρίς λιπαρά και τον επακόλουθο καθαρισμό.
  • Το μαλακότερο υλικό είναι πιο επιρρεπές σε παραμόρφωση. Η αντικολλητική επιφάνεια απαιτεί προσοχή (τα μεταλλικά σκεύη ή το ακατάλληλο πλύσιμο μπορεί να την καταστρέψουν) και επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.
titanovy rendlik
  • Οι τηγανιέρες τιτανίου διακρίνονται για την εξαιρετική αντοχή, τη μεγάλη διάρκεια ζωής και την εξαιρετική κατανομή θερμότητας. Είναι αντικολλητικές και ανθεκτικές στις γρατζουνιές. Είναι ιδανικές για εντατικό καθημερινό μαγείρεμα και αντέχουν ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Έχουν υψηλότερη τιμή αγοράς, η οποία όμως αντιστοιχεί στην υψηλή ποιότητα και τη μακροζωία. Ορισμένα μοντέλα έχουν πιο συμπαγή κατασκευή, οπότε μπορεί να είναι πιο βαριά στο χέρι – από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σταθερά.
medeny rendlik
  • Οι χάλκινες κατσαρόλες είναι μια επαγγελματική επιλογή – αντιδρούν εξαιρετικά γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίας, γεγονός που επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της προετοιμασίας του φαγητού. Επιπλέον, έχουν φανταστική εμφάνιση και προσθέτουν μια πινελιά πολυτέλειας στην κουζίνα. Το εσωτερικό στρώμα είναι συνήθως από ανοξείδωτο ατσάλι, γεγονός που εξασφαλίζει ευκολότερη συντήρηση και ασφαλή χρήση.
  • Υψηλότερη τιμή και ανάγκη για τακτική φροντίδα της επιφάνειας χαλκού (γυάλισμα για να μην θαμπώσει). Επιπλέον, ο χαλκός είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, το οποίο μπορεί να είναι επιρρεπές σε γρατζουνιές ή βαθουλώματα εάν το τηγάνι δεν υποστεί προσεκτικό χειρισμό.
keramicky rendlik
  • Οι κεραμικές κατσαρόλες είναι δημοφιλείς για τη φυσική αντικολλητική τους επιφάνεια. Το μαγείρεμα σε αυτές είναι ήπιο για τα τρόφιμα και η επιφάνεια αντιστέκεται καλά στο κάψιμο. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την παρασκευή ελαφρύτερων πιάτων – σαλτσών, φυτικών μειγμάτων ή γαλακτοκομικών γευμάτων. Επιπλέον, χάρη στην ουδέτερη επιφάνεια, δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση ή το άρωμα του φαγητού.
  • Το Κεραμικό είναι πιο εύθραυστο και λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα και θερμικά σοκ. Με την πάροδο του χρόνου, χάνει την αντικολλητική του ιδιότητα και σπάει εύκολα εάν δεν το φροντίσετε.

velikost rendliku
Μέγεθος μπρικιού; Εξαρτάται από τον σκοπό
  • Μικρά μπρίκια (0,5–1 λίτρο)
    Ιδανικά για μικρές εργασίες που κάνετε καθημερινά – λιώσιμο βουτύρου, ζέσταμα γάλακτος ή μαγείρεμα παιδικού χυλού. Χάρη στο μέγεθός τους, θερμαίνονται γρήγορα και χειρίζονται εύκολα με το ένα χέρι. Επίσης, χρησιμεύουν εξαιρετικά ως βοηθός στο σερβίρισμα – για παράδειγμα, σαλτσών ή λιωμένης σοκολάτας.
  • Μεσαία κατσαρολάκια (1–3 λίτρα)
    Το πιο ευέλικτο μέγεθος, το οποίο θα χρησιμοποιείτε σχεδόν καθημερινά. Ιδανικά για την παρασκευή σαλτσών, μικρότερων μερίδων σούπας, ριζότο, βραστών αυγών ή συνοδευτικών, όπως κουσκούς, φαγόπυρο ή ρύζι. Αν μαγειρεύετε για δύο έως τέσσερα άτομα, με αυτό το μέγεθος σίγουρα δεν θα κάνετε λάθος.
  • Μεγάλες κατσαρόλες (4–5 λίτρα)
    Είναι κατάλληλες για μαγείρεμα για όλη την οικογένεια, για την παρασκευή ζωμών, γκούλας ή ζουμερού ραγού. Θα τις εκτιμήσετε επίσης όταν μαγειρεύετε για το Σαββατοκύριακο ή όταν φιλοξενείτε επισκέπτες. Χάρη στα ψηλότερα τοιχώματα, διατηρούν καλά τη θερμότητα και επιτρέπουν την άνετη ανάδευση χωρίς κίνδυνο υπερχείλισης.
Ρολάκια

Ποιοτικές αντικολλητικές κατσαρόλες

tvar rendliku
Σχήμα κατσαρόλας: ψηλότερη έναντι φαρδύτερης

Οι ψηλότερες, στενότερες κατσαρόλες είναι ιδανικές για το μαγείρεμα υγρών – όπως ζωμοί, γάλα ή χυλός. Διατηρεί τη θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και ελαχιστοποιεί την εξάτμιση. Αντίθετα, οι πλατύτερες χύτρες με μεγαλύτερη επιφάνεια βάσης είναι ιδανικές για την παρασκευή πιο πυκνών φαγητών, σαλτσών ή για μείωση υγρών. Παρέχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με τη θερμότητα, έτσι το περιεχόμενο μαγειρεύεται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Επιπλέον, το φαρδύ σχήμα διευκολύνει το ανακάτεμα και το σερβίρισμα.

rukojet rendliku
Λαβή = εργονομία και ασφάλεια

Η λαβή πρέπει να είναι σταθερή, καλά διαμορφωμένη και άνετη στο χέρι, ώστε να μπορείτε να χειρίζεστε με ασφάλεια το σκεύος ακόμα και όταν είναι γεμάτο. Αν ψάχνετε για μια χύτρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο φούρνο, επιλέξτε ένα μοντέλο με λαβή από ανοξείδωτο ατσάλι. Αντίθετα, οι πλαστικές ή ξύλινες λαβές παραμένουν δροσερές κατά το μαγείρεμα και είναι εύκολες στο κράτημα, αλλά δεν είναι κατάλληλες για το φούρνο. Επίσης, προσέξτε τον τρόπο στερέωσης – οι πιο αξιόπιστες είναι οι λαβές με πριτσίνια ή οι σταθερά συγκολλημένες, οι οποίες αντέχουν στην καθημερινή χρήση χωρίς να χαλαρώνουν ή να τρέμουν.


Προηγμένα χάλκινα κατσαρολάκια


Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
Image
8 ερωτήσεις σχετικά με την επαγωγή στις οποίες πρέπει να γνωρίζετε την απάντηση!
Αν και το μαγείρεμα με επαγωγή είναι ευρέως διαδεδομένο, ωστόσο υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και μύθοι που κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων σχετικά με αυτό. Ας απαντήσουμε στις πιο συχνές και ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια για πάντα.
nerezove rendliky
Κατσαρολάκια:
Λεπτομέρειες που κάνουν μεγάλη διαφορά
  • Στόμιο έκχυσης
    Μια φαινομενικά μικρή λεπτομέρεια, αλλά απίστευτα πρακτική. Χύτρα με στόμιο έκχυσης (κατά προτίμηση αμφίπλευρο) διευκολύνει σημαντικά το σερβίρισμα σαλτσών, σούπας ή γάλακτος χωρίς να στάζει.
  • Εσωτερική κλίμακα μέτρησης
    Εάν μαγειρεύετε σύμφωνα με μια συνταγή ή θέλετε να μετρήσετε γρήγορα νερό για χυλό, μια χύτρα με εσωτερική ένδειξη μέτρησης θα σας εξοικονομήσει χρόνο και επιπλέον σκεύη.
  • Καπάκι κατσαρόλας με δυνατότητα στραγγίσματος
    Ορισμένα καπάκια κατσαρόλας διαθέτουν οπές για εύκολη αποστράγγιση νερού από ζυμαρικά, λαχανικά ή πατάτες. Πρακτικό, ασφαλές και χωρίς την ανάγκη χρήσης σουρωτήρι.
  • Διπλό χερούλι
    Σε μεγαλύτερα και βαρύτερα σκεύη, θα εκτιμήσετε ένα μικρό αντίθετο αυτί, για το οποίο μπορείτε να το κρατάτε άνετα και με ασφάλεια με τα δύο χέρια, ειδικά όταν είναι γεμάτο με ζεστή σάλτσα.
  • Συμβατότητα με την εστία
    Όταν επιλέγετε ένα σκεύος, φροντίστε να ελέγξετε τη συμβατότητά του με την εστία σας. Να θυμάστε ότι το χάλκινο συνήθως δεν λειτουργεί στην επαγωγή.
  • Συμβατότητα με φούρνο
    Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κυρίως τη χύτρα στην κουζίνα, η δυνατότητα να την βάλετε στον φούρνο μπορεί να φανεί χρήσιμη. Ελέγξτε τη μέγιστη θερμοκρασία που μπορούν να αντέξουν η λαβή, το καπάκι κατσαρόλας και η επιφάνειά της.
  • Καταλληλότητα για πλυντήριο πιάτων
    Δεν είναι όλες οι χύτρες κατάλληλες για πλυντήριο πιάτων. Εάν επιμένετε σε αυτή τη μορφή συντήρησης, ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν από την αγορά.
  • Η επένδυση αξίζει τον κόπο
    Αν και η χύτρα είναι μικρή, χρησιμοποιείται πολύ συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα ποιοτικό μοντέλο θα σας ανταμείψει διασφαλίζοντας ότι τίποτα δεν θα κολλήσει πάνω του, το μαγείρεμα είναι πιο γρήγορο, η συντήρηση ευκολότερη και επιπλέον θα διαρκέσει για χρόνια.
Ρολάκια

Οι πιο δημοφιλείς ανοξείδωτες χύτρες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας


debuyer-rendlik

Οι καλύτερες μάρκες χυτρών: ποιότητα που αναγνωρίζετε αμέσως

Εάν επιλέγετε μια χύτρα με την οποία θα είναι χαρά να μαγειρεύετε, συνιστούμε να βασιστείτε σε δοκιμασμένους κατασκευαστές που συνδυάζουν κορυφαία ποιότητα με έμφαση στη λεπτομέρεια και την αισθητική:

de Buyer
Γαλλική μάρκα με πλούσια παράδοση, που παράγει μαγειρικά σκεύη για οικιακούς μάγειρες και επαγγελματίες. Οι ανοξείδωτες και χάλκινες κατσαρόλες τους είναι από τις κορυφαίες, όχι μόνο από άποψη απόδοσης, αλλά και από άποψη μακροζωίας.

Eva Solo
Σκανδιναβικός μινιμαλισμός, έξυπνες λειτουργίες και σχεδιασμός που δείχνει υπέροχος ακόμα και στο τραπέζι. Οι κατσαρόλες Eva Solo είναι ελαφριές, πρακτικές και ιδανικές για καθημερινή χρήση – για παράδειγμα, με στόμιο, μεζούρα ή για επαγωγή.

Mauviel
Αν ψάχνετε για το καλύτερο που έχει να προσφέρει ο κόσμος των χάλκινων μαγειρικών σκευών, επιλέξτε κατσαρόλες Mauviel. Κατασκευάζονται χειροποίητα στη Γαλλία και παρέχουν μέγιστο έλεγχο στο μαγείρεμα. Κατάλληλο για απαιτητικούς σεφ που εκτιμούν τον συνδυασμό απόδοσης και δεξιοτεχνικής κομψότητας.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Συχνότερες ερωτήσεις
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας κατσαρόλας και μιας μικρής κατσαρόλας;
Ναι, αλλά μόνο αν έχει μαγνητική βάση. Ελέγχετε πάντα τα προϊόντα για να δείτε αν αναφέρεται η συμβατότητα με την επαγωγή.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χύτρα σε επαγωγική κουζίνα;
Ναι, αλλά μόνο αν έχει μαγνητική βάση. Ελέγχετε πάντα τα προϊόντα για να δείτε αν αναφέρεται η συμβατότητα με την επαγωγή.
Ποια χύτρα είναι η καλύτερη για σάλτσες;
Ιδανική είναι μια χύτρα με αντικολλητική επιφάνεια ή ένα χονδρότοιχο ανοξείδωτο μοντέλο με πολυστρωματική βάση. Επίσης, σημαντικό είναι το στόμιο για εύκολη έκχυση.
Μπορώ να βάλω τη χύτρα στο φούρνο;
Ναι, εφόσον δεν έχει πλαστική ή ξύλινη λαβή. Οι ανοξείδωτες και μαντεμένιες χύτρες είναι ιδανικές για το φούρνο, αλλά να ελέγχετε πάντα τη μέγιστη θερμοκρασία αντοχής.
Είναι απαραίτητο το καπάκι κατσαρόλας για τη χύτρα;
Δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι πολύ πρακτικό – επιταχύνει τη θέρμανση, αποτρέπει την εξάτμιση των υγρών και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας. Εάν δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, συνιστούμε να αγοράσετε ένα γενικό γυάλινο καπάκι.