Ψάχνετε έναν υγιεινό, ήπιο και ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο για να ετοιμάσετε το φαγητό σας; Τότε, μια ατμομάγειρας θα είναι ένας εξαιρετικός βοηθός για εσάς! Όμως, η επιλογή του δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι, μεγέθη και υλικά και κάθε μοντέλο έχει τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς του. Και επειδή η ατμομάγειρας δεν είναι μια συσκευή που αγοράζετε κάθε χρόνο, είναι καλό να γνωρίζετε σε τι να εστιάσετε κατά την επιλογή και πώς να βρείτε την κατάλληλη για την κουζίνα σας.
Χρειάζεστε έναν ατμομάγειρα; Είναι κατάλληλος για υγιεινό μαγείρεμα!

Ποιοτικές ατμομάγειρες
Βασική απόφαση
Ηλεκτρική ή για την κουζίνα;

Μια παραδοσιακή λύση που αποτελείται από μια κατσαρόλα με νερό και ένα ή περισσότερα ένθετα ατμού. Δεν εξαρτάται από το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Πλεονεκτήματα:
- απλή κατασκευή χωρίς ηλεκτρονικά
- υψηλή αντοχή
- δυνατότητα χρήσης και ως κοινή κατσαρόλα

Ανεξάρτητη συσκευή με δικό της θερμαντικό στοιχείο και συνήθως ψηφιακό έλεγχο. Προσφέρει πολλά επίπεδα, αυτόματα προγράμματα και λειτουργίες όπως χρονοδιακόπτη ή διατήρηση θερμοκρασίας.
Πλεονεκτήματα:
- αυτόνομη συσκευή, δεν μπλοκάρει την εστία
- προηγμένες λειτουργίες και χρονοδιακόπτης
- ιδανικό για συχνό μαγείρεμα χωρίς να χρειάζεται παρακολούθηση

Ανοξείδωτο ατσάλι είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν αντοχή, εύκολο καθάρισμα και μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους εστιών, συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών, και φαίνεται καλό ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης.
Πλαστικά δοχεία, που θα βρείτε στα περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα, θα πρέπει να είναι θερμοανθεκτικά και χωρίς επιβλαβείς ουσίες (χωρίς BPA). Τα ποιοτικά πλαστικά δεν απορροφούν οσμές και δεν μεταφέρουν γεύσεις μεταξύ των επιπέδων.
Αν θέλετε έναν συνδυασμό αισθητικής και πρακτικότητας, επιλέξτε ένα μοντέλο με ανοξείδωτο σώμα και διαφανή δοχεία ατμού – θα έχετε μια επισκόπηση του τι συμβαίνει μέσα και θα αποκτήσετε μια ανθεκτική συσκευή.

- Χρονόμετρο – ρυθμίζετε τη διάρκεια μαγειρέματος και δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τίποτα
- Αυτόματα προγράμματα – επιλογή για λαχανικά, ρύζι, αυγά ή ψάρια με ένα κουμπί
- Διατήρηση θερμοκρασίας – το φαγητό παραμένει ζεστό, ακόμα κι αν καθυστερήσετε να σερβίρετε
- Χρονοδιακόπτης – ιδανικός για την πρωινή προετοιμασία του πρωινού ή την επιστροφή από την εργασία
- Ένδειξη στάθμης νερού – βοηθά στην αναπλήρωση του νερού χωρίς διακοπή του μαγειρέματος

Ο Ατμομάγειρας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εργαλείο για το μαγείρεμα λαχανικών. Με τη σωστή χρήση και τον προγραμματισμό, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο, να μειώσετε τα σκεύη και να ετοιμάσετε ένα πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια – με ελάχιστη προσπάθεια.
Μαγειρέψτε σε στρώσεις – ολόκληρο το γεύμα ταυτόχρονα:- Βάλτε στον πάτο τα υλικά που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο (π.χ. πατάτες, ρύζι, πιο σκληρά λαχανικά όπως καρότα ή μπρόκολο)
- Στην κορυφή βάλτε ψάρια, κοτόπουλο, πιο μαλακά λαχανικά ή αυγά
Μην υποτιμάτε το καρύκευμαΠροσθέστε αλάτι, βότανα και μπαχαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα. Ο ατμός είναι ήπιος, αλλά δεν μεταφέρει τις γεύσεις τόσο έντονα όσο το νερό ή το λίπος. Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, μαρινάρετε τα υλικά εκ των προτέρων ή προσθέστε ελαφρώς βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι ή σάλτσα μετά το μαγείρεμα.
Χρησιμοποιήστε ποιοτικό ζωμό αντί για νερόΣε ορισμένα μοντέλα, μπορείτε να ρίξετε ζωμό, κρασί ή να προσθέσετε βότανα ή λεμόνι στη δεξαμενή αντί για νερό. Έτσι, ο ατμός αποκτά ένα απαλό άρωμα, το οποίο μεταφέρεται και στο φαγητό.
Ετοιμάζετε ρύζι ή κουσκούς; Κανένα πρόβλημαΠολλές ηλεκτρικές ατμομάγειρες διαθέτουν ειδικό μπολ για ρύζι. Απλά μετρήστε την αναλογία νερού και ρυζιού (συνήθως 1:1,5), ρυθμίστε το πρόγραμμα και περιμένετε – το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από ό,τι σε μια κανονική κατσαρόλα. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για κεχρί, πλιγούρι ή κινόα.
Ζέσταμα χωρίς να στεγνώσειΣας περίσσεψε φαγητό από την προηγούμενη μέρα; Στην ατμομάγειρα μπορείτε εύκολα να το ζεστάνετε χωρίς να χάσει τη ζουμερότητά του – ιδανικό για ντάμπλινγκ, ρύζι, λαχανικά και κρέας. Ρυθμίστε έναν μικρότερο χρόνο και ο ατμός θα κάνει τα υπόλοιπα.
Φαγητό για παιδιά; Γρήγορα και απαλάΟ ατμός είναι ιδανικός για την παρασκευή των πρώτων παιδικών τροφών, απαλών λαχανικών και ψαριών. Δεν χρειάζεστε καθόλου λίπος και ο πουρές που προκύπτει έχει λεπτή υφή. Επιπλέον, γνωρίζετε τι δίνετε στο παιδί σας – χωρίς συντηρητικά και πρόσθετο αλάτι.
Συντήρηση: να αδειάζετε πάντα το υπόλοιπο νερόΜετά από κάθε χρήση, αφήστε την κατσαρόλα να κρυώσει και αδειάστε το υπόλοιπο νερό από το δοχείο. Εάν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει οσμή ή άλατα. Να ξεπλένετε επίσης τακτικά τα δοχεία ατμού – ιδανικά με το χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων (εάν το επιτρέπει ο κατασκευαστής).
- λαχανικά: 10–15 λεπτά
- ψάρια: 10–20 λεπτά
- ρύζι: 20–30 λεπτά
- Κρέας κοτόπουλου: 25–35 λεπτά
- Αυγά: 12–15 λεπτά
Στα ηλεκτρικά μοντέλα, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε την ώρα – τα περισσότερα διαθέτουν χρονοδιακόπτη ή αυτόματα προγράμματα.
