Τηγάνια – Σε ποια τηγάνια είναι καλύτερο να τηγανίζετε;
Τα τηγάνια είναι απαραίτητα σε κάθε κουζίνα. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τηγανιών είναι τα αλουμινένια, τα ανοξείδωτα, τα χάλκινα και τα μαντεμένια τηγάνια. Κάθε υλικό έχει τις δικές του ιδιότητες και πλεονεκτήματα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ή στον πλήρη οδηγό μας για τα τηγάνια εδώ.
Ποια είναι τα καλύτερα τηγάνια και για ποιο είδος φαγητού είναι κατάλληλα;
- Ανοξείδωτα τηγάνια για τηγάνισμα: για σχεδόν όλα τα είδη τροφίμων που θέλετε να τηγανίσετε, να σοτάρετε ή να θωρακίσετε, είναι πρακτικά άφθαρτα και προσφέρουν εξαιρετική κατανομή θερμότητας.
- Αλουμινένια τηγάνια είναι τα καλύτερα για το ψήσιμο μεμονωμένων μερίδων κρέατος, μπριζόλες, μπιφτέκια ή για το τηγάνισμα αυγών. Τα αλουμινένια τηγάνια είναι ελαφριά και διανέμουν τη θερμότητα πολύ καλά. Ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι δεν διατηρούν πολύ καλά τη θερμότητα, οπότε όταν προσθέσετε φαγητό σε ένα καυτό τηγάνι, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει διακυμάνσεις.
- Τα μαντεμένια τηγάνια είναι τα καλύτερα για μπριζόλες, αλλά και για τηγάνισμα και ψήσιμο διαφόρων ειδών φαγητών. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε να μην τα χρησιμοποιείτε για τρόφιμα όπως ντομάτες και άλλα όξινα συστατικά, ευαίσθητα ψάρια, αυγά ή κολλώδη επιδόρπια.
- Τα χάλκινα τηγάνια θερμαίνονται και ψύχονται γρήγορα, έχουν όμορφη εμφάνιση και αποτελούν μια εξαιρετική διακόσμηση για κάθε κουζίνα. Είναι ιδανικά για το μαγείρεμα πιάτων που απαιτούν σταθερή θερμοκρασία και ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας (όπως ψάρια, σάλτσες ή γλυκά όπως καραμέλα), αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού, κρασί ή ντομάτες.
Η αγορά του σωστού τηγανιού εξαρτάται επίσης από το είδος του φαγητού που τηγανίζετε συνήθως, τον τύπο της κουζίνας που χρησιμοποιείτε και για πόσα άτομα μαγειρεύετε συνήθως. Μπορείτε επίσης να δείτε την επιλογή μας από γουόκ και τηγάνια γκριλ.
Είναι τα αντικολλητικά τηγάνια κατάλληλα για τηγάνισμα και γιατί οι επαγγελματίες σεφ τα αντιπαθούν;
Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι πολύ βολικά και εύχρηστα, και πολλοί τα χρησιμοποιούν ευχαρίστως για διάφορες μαγειρικές εργασίες, όπως τηγάνισμα, σοτάρισμα ή μαγείρεμα στον ατμό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως είναι πολύ ευαίσθητα και η αντικολλητική τους επίστρωση μπορεί εύκολα να καταστραφεί με τη χρήση ακατάλληλων μαγειρικών σκευών ή ισχυρών λειαντικών χημικών. Γι' αυτό οι επαγγελματίες σεφ δεν τα χρησιμοποιούν σε επαγγελματικές κουζίνες ή εστιατόρια, όπου τα τηγάνια χρησιμοποιούνται συνεχώς.
Ωστόσο, τα ποιοτικά αντικολλητικά τηγάνια είναι εξαιρετικά εργαλεία για οικιακή χρήση, και ο συνδυασμός ανοξείδωτου ατσαλιού και αντικολλητικών ιδιοτήτων είναι ιδανικός για κάθε οικιακό μάγειρα, ακόμα και για αρχάριους. Χρησιμοποιήστε τα αντικολλητικά σας τηγάνια, ειδικά για πιάτα με αυγά, λαχανικά, πουλερικά και εκλεκτά ψάρια.
Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάτε τα αντικολλητικά σας τηγάνια;
Σύμφωνα με ορισμένους γενικούς κανόνες, θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε περίπου κάθε πέντε χρόνια, αλλά κατά καιρούς πρέπει να ελέγχετε το τηγάνι σας και αν παρατηρήσετε ότι είναι παραμορφωμένο, γρατζουνισμένο ή έχει αλλάξει χρώμα, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη χρήση του.
Ποια είναι τα καλύτερα τηγάνια;
Στην Kulina θα βρείτε πολλά αξιόπιστα, υψηλής ποιότητας τηγάνια από γνωστούς κατασκευαστές όπως Zwilling, Fissler, Woll ή WMF. Η επιλογή εξαρτάται από το υλικό που προτιμάτε και το ποσό που θέλετε να επενδύσετε σε ένα τηγάνι. Επιλέξτε Tefal, αν αναζητάτε ένα οικονομικό αντικολλητικό τηγάνι, ή προτιμήστε την de Buyer, αν μπορείτε να αποκτήσετε ένα premium τηγάνι από έναν θρυλικό Γάλλο κατασκευαστή.
Πώς να φροντίζετε τα τηγάνια σας;
Κάθε υλικό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και, επομένως, απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα:
- Χρησιμοποιείτε μόνο εργαλεία σιλικόνης σε αντικολλητικά τηγάνια.
- Να πλένετε πάντα τα τηγάνια σας στο χέρι και να αποφεύγετε τη χρήση ισχυρών καθαριστικών ή το τρίψιμο.
- Στεγνώνετε αμέσως τα τηγάνια σας μετά το πλύσιμο.
- Αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας (μην βάζετε ποτέ ένα ζεστό τηγάνι κάτω από κρύο νερό).
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τις όξινες τροφές και τα σπρέι μαγειρέματος.
- Αφού στεγνώσετε το τηγάνι, αλείψτε το με μια λεπτή στρώση λαδιού.
- Αποθηκεύστε σωστά τα τηγάνια σας.