Τηγάνια φλαμπέ: Τι υλικό να επιλέξετε και πώς να κάνετε σωστά το φλαμπέ;

flambování

Γνωρίζατε ότι το φλαμπέ προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση στα πιάτα σας; Μάθετε πώς να κάνετε φλαμπέ σωστά και, κυρίως, με ασφάλεια.

Τι είναι το φλαμπέ και γιατί να το κάνετε;

Ο όρος φλαμπέ προέρχεται από το γαλλικό flambér, που σημαίνει "καίω", και εν συντομία σημαίνει ότι προσθέτετε αλκοόλ στο φαγητό, το ανάβετε και το αφήνετε να καεί. Γιατί; Επειδή φαίνεται υπέροχο και προσθέτει εμφάνιση και γεύση στο φαγητό. Οι φλόγες καίνε το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ, αλλά διατηρούν ίχνη από τις γεύσεις και τα αρώματά του – για παράδειγμα, βγάζουν τη γλυκύτητα από το ρούμι και τις λεπτές φρουτώδεις νότες από το κονιάκ. Και είναι επίσης λίγο θέμα σόου, ας το παραδεχτούμε.

Τηγάνια

Ποιο τηγάνι να επιλέξετε για φλαμπέ;

Δεν είναι όλα τα τηγάνια ιδανικά για φλαμπέ. Χρειάζεστε ένα τηγάνι που να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, να θερμαίνεται γρήγορα και να είναι ασφαλές. Επίσης, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τις επιφάνειες που δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Ακολουθούν οι καλύτερες επιλογές:

1. Ατσάλινο τηγάνι

Ο ανθρακούχος χάλυβας είναι συγκρίσιμος με τον χυτοσίδηρο από πολλές απόψεις, έχει μια φυσική αντικολλητική επιφάνεια (όταν τον φροντίζετε καλά), αλλά είναι ελαφρύτερος και αντιδρά πιο γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίας. Είναι ιδανικό για κρέας και λαχανικά, όπου θέλετε μια καλή ψημένη κρούστα.

Ατσάλινα τηγάνια

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO


Τα καλύτερα ατσάλινα τηγάνια σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας


Nadpis blok s obrázkem VLEVO

2. Τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι

Το ανοξείδωτο τηγάνι είναι μια κλασική επιλογή που δεν θα σας απογοητεύσει. Αγώγιμο στη θερμότητα και κυρίως δεν αντιδρά με κανένα συστατικό. Εάν φλαμπάρετε πιάτα με ντομάτες ή άλλα όξινα συστατικά, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, καθαρίζεται εύκολα επειδή πλένεται και στο πλυντήριο πιάτων.

Ανοξείδωτα τηγάνια

Ποιοτικά ανοξείδωτα τηγάνια


3. Μαντεμένιο τηγάνι

Αν θέλετε κάτι που να διαρκέσει για πάντα, το μαντέμι είναι η ξεκάθαρη επιλογή. Διατηρεί τη θερμότητα όπως κανένα άλλο τηγάνι, επομένως είναι ιδανικό για μαγείρεμα μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αργό. Αντέχει επίσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και είναι ιδανικό για μαγείρεμα στη φωτιά, επομένως μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει και το φλαμπέ.

Μαντεμένια τηγάνια

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO


Μαντεμένια τηγάνια για μια ζωή


Nadpis blok s obrázkem VLEVO

4. Χάλκινο τηγάνι

Θέλετε να κάνετε φλαμπέ με στυλ; Το χάλκινο τηγάνι όχι μόνο φαίνεται υπέροχο, αλλά αντιδρά επίσης γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίας. Είναι ιδανικό αν δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια. Από την άλλη πλευρά, το χάλκινο είναι πιο ακριβό και χρειάζεται περισσότερη φροντίδα για να παραμείνει όμορφο. Αλλά δεν θα σας απογοητεύσει στο φλαμπέ.

Χάλκινα τηγάνια

Κομψά χάλκινα τηγάνια


flambee
Διαδικασία βήμα προς βήμα
Πώς να κάνετε φλαμπέ

Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το φλαμπέ δεν είναι επιστήμη. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε τις σωστές διαδικασίες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέλειο και να μην υπάρχουν περιττές ταλαιπωρίες:

  1. Ετοιμάστε τα πάντα εκ των προτέρων:
    Αλκοόλ, αναπτήρας, συστατικά, καπάκι κατσαρόλας – να έχετε τα πάντα πρόχειρα, γιατί το φλαμπέ είναι γρήγορη υπόθεση.
  2. Ζεστάνετε το τηγάνι με τα συστατικά:
    Κρέας, λαχανικά, φρούτα – όλα όσα φλαμπάρετε πρέπει να είναι ζεστά, ώστε το αλκοόλ να αναφλεγεί καλά, αλλά όχι καυτά, για να μην αρχίσει να εξατμίζεται πρόωρα το αλκοόλ. Αποσύρετε το τηγάνι από την πηγή θερμότητας
  3. Προσθέστε αλκοόλ:
    Χρησιμοποιήστε ένα απόσταγμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ ιδανικά γύρω στο 40% – ρούμι, κονιάκ, ουίσκι, μπράντι. Αρκεί μια μικρή ποσότητα, ακόμη και 20 – 30 ml. Επίσης, είναι σκόπιμο να θερμάνετε το αλκοόλ σε περίπου 50°C πριν το προσθέσετε στο φαγητό.
  4. Ανάψτε φωτιά:
    Χρησιμοποιήστε ένα μακρύ σπίρτο ή έναν αναπτήρα και φέρτε τη φλόγα κοντά στην επιφάνεια του αλκοόλ. Εάν έχετε κουζίνα αερίου, μπορείτε να γείρετε ελαφρά το τηγάνι προς τη φλόγα, η οποία θα ανάψει το αλκοόλ, ή μάλλον τους ατμούς του αλκοόλ.
  5. Αφήστε τις φλόγες να κάνουν τη δουλειά τους:
    Οι φλόγες συνήθως σβήνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μόλις καεί το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ.
Τηγάνια

Ασφάλεια κατά το φλαμπέ

Και τώρα στα σοβαρά: το φλαμπέ είναι μια υπέροχη τεχνική, στην οποία όμως κυριολεκτικά παίζετε με τη φωτιά. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να τηρείτε ορισμένους κανόνες ασφαλείας, ώστε το μαγειρικό σόου να μην καταλήξει σε καταστροφή:
  • Σβήστε τον απορροφητήρα: Δεν θέλετε να έχετε φλόγες στον απορροφητήρα!
  • Απομακρύνετε εύφλεκτα αντικείμενα από την περιοχή: Όχι χαρτοπετσέτες ή μπουκάλια αλκοόλ κοντά.
  • Χρησιμοποιήστε σκεύη με μακριά λαβή: Για ασφαλή χειρισμό του φλεγόμενου φαγητού, είναι κατάλληλο ένα τηγάνι με μακρύτερη λαβή, που επιτρέπει να κρατάτε τα χέρια σε ασφαλή απόσταση από τις φλόγες.
  • Επιλέξτε αρκετά βαθιά σκεύη: Τα βαθύτερα τηγάνια ή κατσαρόλες βοηθούν να διατηρείτε τις φλόγες υπό έλεγχο και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο διαρροής φλεγόμενου αλκοόλ.
  • Μην χρησιμοποιείτε αποστάγματα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 60 %.
  • Μην ρίχνετε αλκοόλ στο τηγάνι απευθείας από το μπουκάλι: Ετοιμάστε το αλκοόλ σε ένα ποτήρι, δοσομετρητή ή κουτάλα.
  • Μην μετακινείτε το τηγάνι ενώ καίει.
  • Να έχετε ένα αρκετά μεγάλο καπάκι πρόχειρο: Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι και οι φλόγες θα σβήσουν.
flambování
Τι να φλαμπάρετε

Με το φλαμπάρισμα μπορείτε να αναβαθμίσετε μια ποικιλία πιάτων από διάφορες κατηγορίες, είτε αλμυρά είτε γλυκά. Δοκιμάστε για παράδειγμα τα εξής:

Κρέας: Στρογκανόφ από φιλέτο ή πάπια με σάλτσα πορτοκαλιού
Επιδόρπια: Crêpes Suzette, Crème brûlée
Φρούτα: Ανανάς με καραμέλα, αχλάδια με μπράντι

Τηγάνια για κρέπες
Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
Image
Τηγάνια για φωτιά: συμβουλές και κόλπα για την επιλογή
Σας αρέσει να παίζετε με τη φωτιά, όπως λέμε; Τότε θα σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές για τα τηγάνια που αντέχουν χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες.

Πώς να φτιάξετε θεϊκές κρέπες flambé;

Το flambé είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μετατρέψετε ακόμη και ένα συνηθισμένο γεύμα σε μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία. Ίσως το πιο γνωστό επιδόρπιο flambé είναι οι κρέπες. Αναρωτιέστε πώς να κάνετε ακόμα πιο ξεχωριστή την επίδραση των φλόγων και των αρωμάτων; Εμπνευστείτε από τις συμβουλές μας!

  • Ποιοτικό αλκοόλ με χαρακτήρα – Συνήθως χρησιμοποιείται κονιάκ, ρούμι (κατά προτίμηση σκούρο), calvados ή λικέρ εσπεριδοειδών, όπως Grand Marnier ή Cointreau. Πριν από το ίδιο το flambé, είναι καλό να προθερμάνετε ελαφρά το αλκοόλ, για παράδειγμα σε μια κουτάλα πάνω από τη φλόγα, για να αναφλεγεί καλύτερα.
  • Εσπεριδοειδής φρεσκάδα – Για ακόμα καλύτερο άρωμα και γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες χυμό λάιμ ή χυμό από κόκκινο πορτοκάλι στο αλκοόλ. Υπογραμμίζουν όμορφα τη φρουτώδη γραμμή ολόκληρου του επιδορπίου.
  • Βότανα για λεπτό άρωμα – Μια ενδιαφέρουσα πινελιά μπορεί να είναι και το αλκοόλ στο οποίο έχετε αφήσει να μουλιάσουν για λίγες μέρες ένα στικ βανίλιας, δεντρολίβανο ή θυμάρι. Οι λεπτές νότες βοτάνων θα συμπληρώσουν όμορφα τη γλυκύτητα των τηγανιτών.
  • Καραμελωμένα φρούτα – Μια εξαιρετική προσθήκη είναι και τα κομμάτια φρούτων που καραμελώνετε ελαφρά απευθείας στο τηγάνι πριν το φλαμπέ – όπως μπανάνες, αχλάδια ή μήλα. Έτσι, οι κρέπες αποκτούν ένα επιπλέον γευστικό στρώμα.
  • Βούτυρο ξηρών καρπών για πιο έντονη γεύση – Αφήστε το βούτυρο στο οποίο ετοιμάζετε τις κρέπες να ροδίσει ελαφρά μέχρι να αποκτήσει ένα άρωμα ξηρών καρπών (το λεγόμενο beurre noisette). Προσθέτει μια απαλή καραμελένια υπογράμμιση στο επιδόρπιο.
flambe pancakes
  • Συνδυασμός αλκοόλ για πιο πλούσιο άρωμα – Μη φοβάστε να πειραματιστείτε και να συνδυάσετε διαφορετικά είδη αλκοόλ. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός ρουμιού με λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ με λίγο αμαρέτο δημιουργεί ένα ενδιαφέρον αρωματικό αποτέλεσμα.
  • Μπαχαρικά για την τελευταία πινελιά – Αφού σβήσει η φλόγα, μπορείτε να πασπαλίσετε ελαφρά τις κρέπες με κανέλα, μοσχοκάρυδο ή μια πρέζα κάρδαμο. Η θερμότητα των κρεπών απελευθερώνει υπέροχα το άρωμα των μπαχαρικών.
jak flambovat jako profesionál
Σύνοψη
Φλαμπάρετε σαν επαγγελματίας

Επιλέξτε τα σωστά εργαλεία, να είστε προσεκτικοί και μη φοβάστε να πειραματιστείτε λίγο. Το φλαμπάρισμα δεν είναι μόνο για επαγγελματίες – με λίγη εξάσκηση και μια πρέζα θάρρος, μπορείτε να το κάνετε και στο σπίτι. Και αυτό το wow effect; Αξίζει τον κόπο.

Τηγάνια