Η σκουριά είναι μια φυσική αντίδραση όπου ο σίδηρος αντιδρά με την υγρασία και το οξυγόνο. Η σκουριά μπορεί να εμφανιστεί στον χάλυβα εάν ξεχάσατε να στεγνώσετε καλά το τηγάνι σας ή εάν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υγρό περιβάλλον. Αλλά το τηγάνι σίγουρα δεν ανήκει στα σκουπίδια.
Πώς να αφαιρέσετε τη σκουριά από ένα ατσάλινο τηγάνι
Υπάρχουν σημάδια σκουριάς στο ατσάλινο τηγάνι σας; Μην πανικοβάλλεστε! Ακόμα κι αν βρείτε ένα σκουριασμένο ατσάλινο τηγάνι από τη γιαγιά σας. Ακόμα και αυτός ο θησαυρός μπορεί να σωθεί. Θα σας συμβουλεύσουμε πώς να το κάνετε σε 5 απλά βήματα.

Τα καλύτερα ατσάλινα τηγάνια σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών μας
1. Πλύσιμο τηγανιού
Ξεκινήστε πλένοντας καλά το τηγάνι σε ζεστό νερό με σαπούνι. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι για να αφαιρέσετε όλο το λίπος και τη βρωμιά της επιφάνειας που μπορείτε να πλύνετε.
2. Μούλιασμα σε ξύδι
Γεμίστε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το τηγάνι σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού σε αναλογία 1:1. Βυθίστε το τηγάνι στο διάλυμα και αφήστε το εκεί για περίπου μία ώρα. Το ξίδι θα βοηθήσει στη διάλυση της σκουριάς και σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε το αρχικό χρώμα του ατσαλιού σε ορισμένα σημεία.

3. Χρήση ξιδιού και μαγειρικής σόδας
Μετά το μπάνιο με ξίδι, απλώστε μια πάστα από λίγο ξίδι και μαγειρική σόδα στα σκουριασμένα σημεία. Θα δημιουργηθεί μια αντίδραση που θα χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τη σκουριά και άλλες ακαθαρσίες. Τρίψτε απαλά με ένα συρμάτινο σφουγγάρι μέσα και έξω, μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα ίχνη σκουριάς και ακαθαρσιών.
Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε το τηγάνι – μπορείτε να επιτύχετε μια τέλεια στεγνή επιφάνεια στεγνώνοντας το σε έναν ζεστό φούρνο. Αν έστω και μια σταγόνα νερού παραμείνει κάτω από το λάδι που θα απλώσετε στο τηγάνι στο επόμενο βήμα, θα προκαλέσει περαιτέρω σκουριά.

4. Seasoning (ψήσιμο)
Τώρα έρχεται η πραγματική μαγεία. Απλώστε λίγο λίπος ή λάδι στο τηγάνι – κατά προτίμηση φυτικό. Με ένα χαρτί κουζίνας ή ένα πανί, απλώστε το καλά σε όλη την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού και της λαβής, εάν είναι επίσης από ατσάλι. Το στρώμα λίπους πρέπει να είναι πραγματικά λεπτό για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ.
Μπορείτε να κάνετε το ίδιο το ψήσιμο με δύο τρόπους:
Ψήσιμο στην κουζίνα
Τοποθετήστε το τηγάνι στην κουζίνα και θερμάνετε το σε μέτρια θερμοκρασία (πρέπει να επιτευχθεί το σημείο καπνού του λαδιού – για παράδειγμα, το κραμβέλαιο έχει περίπου 240°C). Το λάδι θα αρχίσει να καπνίζει και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα αρχίσει να σχηματίζεται το επιθυμητό προστατευτικό στρώμα. Μόλις το λάδι σταματήσει να καπνίζει, αφήστε το τηγάνι να κρυώσει καλά.
Ψήσιμο στο φούρνο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετήστε μέσα το λαδωμένο τηγάνι. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ταψί ή αλουμινόχαρτο από κάτω σε περίπτωση που τρέξει επιπλέον λάδι από το τηγάνι. Ζεσταίνετε το τηγάνι στο φούρνο για τουλάχιστον μία ώρα και μετά αφήστε το να κρυώσει αργά μέσα στο φούρνο.
Παρατηρήστε ότι το τηγάνι έχει ξαναβρεί το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα και τη λεπτή λάμψη του.

5. Επανάληψη
Εάν θέλετε να έχετε μια πραγματικά τέλεια και ανθεκτική επιφάνεια τηγανιού, επαναλάβετε το βήμα με το λάδι και τη θέρμανση άλλες δύο φορές. Κάθε στρώση θα ενισχύσει την προστασία του τηγανιού.

- Τακτική συντήρηση: Εάν το τηγάνι δεν είναι πολύ λερωμένο, απλώς σκουπίστε το με ένα χαρτοπετσέτα. Διαφορετικά, πλύνετε απαλά το τηγάνι και στεγνώστε το καλά. Μπορείτε να εφαρμόζετε κατά καιρούς ένα λεπτό στρώμα λαδιού.
- Επαναφορά του seasoning: Μια φορά στο τόσο, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία καψίματος και να ενισχύσετε έτσι την αντοχή της επιφάνειας.
- Προσοχή στην υγρασία: Μην αφήνετε ποτέ το τηγάνι βρεγμένο ή σε υγρό περιβάλλον. Μην το αφήνετε να μουλιάσει και να το στεγνώνετε πάντα προσεκτικά το συντομότερο δυνατό.
- Καθάρισμα: Πλύνετε το τηγάνι στο χέρι – όχι στο πλυντήριο πιάτων και χωρίς επιθετικά καθαριστικά.
Και έτοιμο! Με αυτή τη διαδικασία, δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι το αγαπημένο σας ατσάλινο τηγάνι δεν θα είναι σε άριστη κατάσταση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε σκουριά πάνω του, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε – μπορεί να σωθεί!