Οι επαγγελματίες θα σας πουν ότι ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι σχεδιασμένο για την παρασκευή ομελέτας και ευαίσθητων υλικών όπως ψάρια, όπου θέλουμε να αποφύγουμε το κόλλημα. Η αλήθεια είναι ότι τα αντικολλητικά τηγάνια είναι στις περισσότερες οικογένειες δημοφιλή για την ευκολία χρήσης και τον εύκολο καθαρισμό τους. Το μειονέκτημά τους, ωστόσο, είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τα ατσάλινα ή μαντεμένια τηγάνια. Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους;
Φροντίδα για τα αντικολλητικά τηγάνια και πότε να τα αποχαιρετήσετε;
Τα τηγάνια με αντικολλητική επίστρωση κάνουν το μαγείρεμα και το καθάρισμα ευκολότερα, αλλά απαιτούν σωστή φροντίδα. Μάθετε πώς να τα χειρίζεστε έτσι ώστε να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να παραμείνουν ασφαλή για την υγεία.

Τα καλύτερα αντικολλητικά τηγάνια σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πελατών

Στα αντικολλητικά τηγάνια, είναι καλό να πληρώσετε κάτι παραπάνω και να επιλέξετε ένα τηγάνι από έναν ποιοτικό, αξιόπιστο κατασκευαστή. Έτσι, έχετε τη βεβαιότητα ότι η αντικολλητική επίστρωση δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες για την υγεία, όπως PFOA, μόλυβδο ή κάδμιο.
Η ποιοτική επιφάνεια επίσης δεν γρατζουνιέται τόσο εύκολα όσο τα φθηνότερα τηγάνια. Ωστόσο, ισχύει ότι εάν συμβεί γρατζούνισμα, είναι καιρός να αντικαταστήσετε το τηγάνι με ένα καινούργιο. Η μηχανική βλάβη μπορεί να απελευθερώσει μέρη της επιφάνειας και δεν τα θέλουμε αυτά στο φαγητό.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν εύκολες διαδικασίες για να διασφαλίσετε ότι το τηγάνι θα παραμείνει σε άριστη και ασφαλή κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο.
4 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΗΓΑΝΙΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
1. Χρήση κατάλληλων εργαλείων
Εάν έπρεπε να πάρετε μόνο ένα πράγμα από αυτό το άρθρο, αυτό θα ήταν: Αποφύγετε τα μεταλλικά εργαλεία. Σπάτουλες, τσιμπίδες, πιρούνια, σπάτουλες – βάλτε όλα τα μεταλλικά πίσω στο συρτάρι. Για να αποφύγετε τις γρατζουνιές στην αντικολλητική επιφάνεια, πρέπει να επιλέξετε από άλλα υλικά:

Ξύλινα εργαλεία
Το ξύλο είναι ένα εξαιρετικό υλικό για το μαγείρεμα σε ένα τηγάνι με αντικολλητική επιφάνεια. Είναι αρκετά ισχυρό ώστε να χειρίζεται καλά ακόμα και τα πιο βαριά και σκληρά υλικά, αλλά ταυτόχρονα είναι απαλό στην επιφάνεια του τηγανιού.
Απλά να θυμάστε ότι το ξύλο δεν είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως αποθηκεύστε τα ξύλινα εργαλεία με ασφάλεια μακριά από το τηγάνι και την πηγή θερμότητας όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Εργαλεία σιλικόνης
Η σιλικόνη είναι ένα υλικό ασφαλές για την υγεία που έχει κερδίσει γρήγορα μια τιμητική θέση στις κουζίνες μας. Είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και επίσης μαλακό, επομένως είναι ιδανικό για το γύρισμα αυγών και άλλων ευαίσθητων συστατικών, ενώ παράλληλα δεν καταστρέφει την επιφάνεια του τηγανιού.

Νάιλον εργαλεία
Κατά το μαγείρεμα σε αντικολλητική επιφάνεια, τα εργαλεία κουζίνας από νάιλον είναι επίσης μια δημοφιλής και ασφαλής επιλογή. Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων τους είναι ότι είναι ελαφριά και μπορείτε να τα βρείτε σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Το Νάιλον είναι ισχυρότερο από τη σιλικόνη, αλλά η θερμική του αντοχή είναι ελαφρώς χειρότερη. Εάν το εκθέσετε σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να λιώσει. Εδώ, όπως και με το ξύλο, ισχύει ότι δεν πρέπει να αφήνετε τα εργαλεία από νάιλον πάνω στην πηγή θερμότητας.
Εξαιρετικά ανθεκτικά αντικολλητικά τηγάνια από τιτάνιο
2. Σωστές πρακτικές μαγειρέματος
Κατά την προετοιμασία φαγητού σε αντικολλητικό τηγάνι, είναι σημαντικό να τηρείτε μερικούς απλούς κανόνες για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του:
- Μην θερμαίνετε ποτέ ένα άδειο τηγάνι. Βεβαιωθείτε ότι πριν ανάψετε την κουζίνα, στο κρύο τηγάνι υπάρχει είτε λίπος είτε κάποιο από τα συστατικά. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το τηγάνι θα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η αντικολλητική επίστρωση.
- Αποφύγετε τη χρήση λαδιών σε σπρέι. Εάν χρησιμοποιείτε επανειλημμένα λάδι σε σπρέι, σταδιακά θα σχηματιστεί μια λεπτή στρώση λαδιού στην αντικολλητική επιφάνεια, η οποία είναι δύσκολο να καθαριστεί καλά και με την πάροδο του χρόνου θα υποστεί ζημιά η επιφάνεια του τηγανιού και η αντικολλητικότητά του.
- Μην εκθέτετε το τηγάνι σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι αντικολλητικές επιφάνειες τα πάνε καλύτερα με χαμηλές έως μέτριες θερμοκρασίες. Εάν χρειάζεται να επιτύχετε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για ένα συγκεκριμένο πιάτο (συνήθως, για παράδειγμα, για τέλειο τσιγάρισμα μιας μπριζόλας), χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα τηγάνι από άλλο υλικό, όπως χάλυβα, χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο ατσάλι.

3. Ήπιος καθαρισμός
Ο χρυσός κανόνας συντήρησης των τηγανιών με αντικολλητική επίστρωση: μην τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα λειαντικά στις ταμπλέτες πλυσίματος καταστρέφουν την επιφάνεια του τηγανιού και με μακροχρόνιο πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τηγάνι θα χαλάσει σύντομα. Αντίθετα, χαρίστε στο τηγάνι ένα απαλό πλύσιμο στο χέρι – ζεστό νερό, απορρυπαντικό και η απαλή πλευρά ενός σφουγγαριού θα αντιμετωπίσουν τις περισσότερες περιπτώσεις με απόλυτη ευκολία. Αφήστε επίσης το τηγάνι να κρυώσει εντελώς μετά το μαγείρεμα πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του. Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας δεν είναι καλές για την αντικολλητική επίστρωση.
Και αν εξακολουθείτε να χρειάζεστε λίγη περισσότερη δύναμη, όταν υπάρχουν κολλημένα υπολείμματα στο τηγάνι που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε με ένα σφουγγάρι, μην χρησιμοποιήσετε συρμάτινο σφουγγάρι. Αντίθετα, δοκιμάστε την ακόλουθη διαδικασία:
- Ρίξτε λίγο νερό στο τηγάνι και βράστε το σε μέτρια φωτιά στην κουζίνα.
- Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη ή νάιλον σπάτουλα για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα.
- Εάν ορισμένα σημεία δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα καμένα υπολείμματα, προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι σε ζεστό νερό στο τηγάνι, προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και αφήστε το να σιγοβράσει για λίγο.
- Το ξύδι με τη σόδα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο επίμονα καμένα υπολείμματα.
- Σβήστε την κουζίνα και αφήστε το τηγάνι και το περιεχόμενό του να κρυώσουν.
- Στη συνέχεια, απλώς πλύνετε το τηγάνι με ένα απαλό σφουγγάρι και απορρυπαντικό και στεγνώστε το.
4. Σωστή αποθήκευση
Εάν αποθηκεύετε τα τηγάνια σε ντουλάπια και τα στοιβάζετε, είναι σημαντικό να αποφύγετε την επαφή μεταξύ του μεταλλικού πυθμένα του τηγανιού και της αντικολλητικής επίστρωσης. Για αυτόν τον σκοπό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά παρεμβύσματα, ή αρκεί ένα βαμβακερό πανί ή μια πετσέτα κουζίνας. Χάρη σε αυτό, η αντικολλητική επίστρωση δεν θα υποστεί ζημιά κατά την αποθήκευση.

Εν κατακλείδι...
Ακολουθώντας όλα τα σημεία της σωστής φροντίδας, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αντικολλητικού τηγανιού σας πολλές φορές. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επενδύσετε σε ένα ποιοτικό αντικολλητικό τηγάνι, μπορείτε να το κάνετε γνωρίζοντας ότι αυτή τη φορά θα το απολαύσετε για πολύ περισσότερο.