Ψήσιμο - οδηγός αγορών

Δεν έχετε ακόμα ψησταριά ή μήπως σκέφτεστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε καινούρια; Δεν είστε σίγουροι ποια να επιλέξετε καθώς κυκλοφορούν διάφοροι τύποι στην αγορά; Μην ανησυχείτε γιατί θα σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα. Είτε σκοπεύετε να κάνετε μπάρμπεκιου στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στο σπίτι, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χάρη σε εμάς, το επόμενο σας μπάρμπεκιου θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία...

 

Πρώτα απ' όλα, η επιλογή της σωστής ψησταριάς προϋποθέτει να σκεφτείτε ποια καύσιμη ύλη θέλετε ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι, πόσα χρήματα σκοπεύετε να διαθέσετε και αν κρίνεται αναγκαίο, ποιο στυλ ψησίματος προτιμάτε.

Κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις

 • Για ποιο λόγο ακριβώς θέλω μια ψησταριά; Θα την αγοράσετε για να ψήνετε περιστασιακά με την οικογένεια σας, ή μήπως έχετε βάλει στόχο να γίνετε επαγγελματίας; Θέλετε να ψήνετε στο σπίτι ή στον κήπο; Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτείτε προσεκτικά την χρήση για την οποία προορίζεται η επόμενη ψησταριά σας.
 • Πόσο συχνά θα την χρησιμοποιώ; Θα ψήνετε συχνά ή μια φορά στο τόσο; Όταν θέλετε να αγοράσετε ψησταριά, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τη συχνότητα χρήσης της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αξίζει να αγοράσετε μια ψησταριά που κοστίζει 1.800 ευρώ για να την χρησιμοποιήσετε μια φορά τον χρόνο.
 • Ποιο είναι το μέγιστο ποσό που θέλετε να διαθέσετε; Ορίστε ένα όριο τιμής που θα επενδύσετε στην ψησταριά σας και επιλέξτε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε παραπάνω.
 • Για πόσα άτομα θα ψήνω συνήθως; Η επιφάνεια ψησίματος είναι επίσης σημαντική. Εάν σας αρέσει να οργανώνετε πάρτι στον κήπο για πολλούς καλεσμένους, σίγουρα δεν πρόκειται να αγοράσετε την ίδια ψησταριά με ένα παντρεμένο ζευγάρι που μαγειρεύει ένα γεύμα για τον εαυτό του.
 • Θα είναι η ψησταριά μόνιμα εγκατεστημένη σε ένα σημείο ή θέλετε να την μετακινείτε; Ψήνετε μόνο στο μπαλκόνι και στην ταράτσα, ή μήπως η ψησταριά είναι ο αγαπημένος σας σύντροφος σε εκδρομές και αποδράσεις; Εάν λοιπόν ψάχνετε κάποια που να είναι φορητή, πρώτα απ' όλα θα πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να πτυσσόμενη, καθώς επίσης να υπολογίσετε το βάρος και την αντοχή της.

Έπειτα, σκεφτείτε τα παρακάτω θέματα

 • Προτιμάτε έναν συγκεκριμένο τύπο καύσιμης ύλης; Ανάλογα με το καύσιμο, το κόστος διαφέρει, η κάθε ψησταριά λειτουργεί διαφορετικά κτλ. Αισθάνεστε σίγουροι με τη χρήση υγραερίου; Σας αρέσει το παραδοσιακό ψήσιμο με κάρβουνα ή μήπως προτιμάτε πιο καθαρούς τρόπους χωρίς να πετάγονται στάχτες από δω και από κει; Εάν σκέφτεστε τη λύση της ηλεκτρικής ψησταριάς, έχετε εύκαιρη κάποια πρίζα σε κοντινή απόσταση;
 • Τι εμπειρία έχω στο ψήσιμο; Αν ψήνετε μόνο στις διακοπές, δεν αξίζει να επενδύσετε στα μοντέλα κορυφαίας τεχνολογίας. Συνεπώς, σκεφτείτε καλά τις επιλογές σας και αγοράστε μια ψησταριά που θα μπορείτε να χειριστείτε και να χρησιμοποιήσετε με ευκολία.
 • Πώς θα αποθηκεύσω την ψησταριά μου όταν τελειώσει η σεζόν; Εάν σκοπεύετε να την αφήσετε σε εξωτερικό χώρο τον χειμώνα, θα πρέπει να είναι διαφορετικού τύπου συγκριτικά με κάποια που χρειάζεται να φυλάσσεται σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον.
 • Έχω συγκεκριμένες επιθυμίες όσον αφορά την εμφάνισή της; Εάν η ψησταριά προορίζεται να γίνει κομμάτι του σπιτιού ή του κήπου σας, το στυλ της πρέπει να ταιριάζει με τον υπόλοιπο διάκοσμο.

 

Οι ψησταριές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την πηγή θερμότητας (δηλαδή τον τύπο "καυσίμου" που χρησιμοποιούν). Η πιο συνετή επιλογή όταν διαλέγετε μια ψησταριά κήπου είναι να σκεφτείτε και τον διαθέσιμο χώρο σας. Μπορείτε να επιλέξετε από τις κλασικές ψησταριές κάρβουνου, τις ψησταριές υγραερίου και σε περίπτωση που υπάρχει παροχή ρεύματος, ηλεκτρικές ψησταριές. Απεναντίας, οι ψησταριές μικρότερου όγκου είναι ιδανικές για μπαλκόνια και ταράτσες, σημεία όπου οι ψησταριές κάρβουνου δεν ενδείκνυνται. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια ηλεκτρική ψησταριά είναι αρκετά βολική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου στον κήπου και στην κουζίνα σας.

Ηλεκτρικές ψησταριές

Ηλεκτρικές ψησταριές

Απλά συνδέστε την στην πρίζα και ξεκινήστε το ψήσιμο. Στην ταράτσα, στο μπαλκόνι και στο σπίτι. Χωρίς τον ενοχλητικό καπνό και φιλική προς το περιβάλλον.

Επιλέξτε την ηλεκτρική ψησταριά σας

Ψησταριές κάρβουνου

Ψησταριές κάρβουνου

Η γνήσια εμπειρία ψησίματος με πυρωμένα κάρβουνα. Το αποτέλεσμα είναι ψητό κρέας με μοναδική γεύση και γευστικό ψάρι που μοιάζει με καπνιστό.

Επιλέξτε τη δική σας ψησταριά κάρβουνου

Ψησταριές υγραερίου

Ψησταριές υγραερίου

Θερμαίνεται γρήγορα, είναι εύκολη στη χρήση και δεν θα σας ταλαιπωρήσει στο καθάρισμα. Προσφέρει τη μέγιστη δυνατή άνεση ακόμα και στους λιγότερο έμπειρους χρήστες.

Επιλέξτε τη δική σας ψησταριά υγραερίου

Τζάκι εξωτερικού χώρου

Τζάκι εξωτερικού χώρου

Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ψήσετε και ταυτόχρονα να ξεκουραστείτε δίπλα σε μια ανοιχτή εστία φωτιάς. Ένα στυλάτο τζάκι εξωτερικού χώρου θα αποτελέσει μια όμορφη προσθήκη στον κήπο σας και θα κάνει πολύ πιο ευχάριστα τα κρύα βράδια.

Διαλέξτε το δικό σας τζάκι εξωτερικού χώρου

 

Ηλεκτρικές ψησταριές

Ηλεκτρικές ψησταριές

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια πρίζα. Σας προσφέρουν γρήγορη λειτουργία, ασφάλεια και είναι εύκολες στο καθάρισμα. Επιλέξτε μία από τις μικρές ψησταριές οι οποίες ενδείκνυνται για χρήση σε εσωτερικό χώρο και ένα από τα μοντέλα μεγαλύτερου μεγέθους εάν θέλετε να ψήνετε για περισσότερα άτομα. Αυτές δεν βγάζουν στάχτη, ούτε καπνό ενώ μαγειρεύετε, οπότε το ψήσιμο γίνεται με πολύ πιο υγιεινό τρόπο. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές ψησταριές έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ωστόσο, το μειονέκτημά τους είναι ότι χάνεται κάπως η χαρά του ψησίματος και η έλλειψη της χαρακτηριστικής γεύσης του ψητού κρέατος στα κάρβουνα.

Επιλέξτε ηλεκτρική ψησταριά

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • Οικολογικές και υγιεινές στη χρήση - όπου δεν υπάρχει φωτιά, δεν υπάρχει ούτε καπνός. Έτσι λοιπόν, θα αποφύγετε τον ενοχλητικό καπνό, τις μαυρισμένες σχάρες και τα καρβουνιασμένα υπολείμματα φαγητού.
 • Ευκολία χρήσης – οι πλάκες θερμαίνονται ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν το κρέας βρίσκεται στη σωστή θέση ώστε να ψηθεί σωστά. Επιπλέον, πρόκειται για μια πολύ πιο ασφαλή επιλογή για τους λιγότερο επιδέξιους μάγειρες.
 • Ρύθμιση της θερμοκρασίας – οι περισσότερες ηλεκτρικές ψησταριές διαθέτουν ένδειξη τρέχουσας θερμοκρασίας την οποία μπορείτε να καθορίσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τέλος, ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίες ώστε να πετύχετε το καλύτερο δυνατό μαγειρικό αποτέλεσμα.

Μειονεκτήματα

 • Άμεσα εξαρτώμενες από κάποια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας – Είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς ρεύμα. Οπότε καλό θα είναι να υπάρχει διαθέσιμη μια πρίζα σε κοντινή απόσταση ή κάποιο καλώδιο προέκτασης. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν είναι εφικτή η χρήση τους σε εκδρομές στην άγρια φύση.
 • Υψηλότερη τιμή – η τιμή αγοράς και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σαφώς υψηλότερα συγκριτικά με τις ψησταριές κάρβουνου.

 

Ψησταριές κάρβουνου

Η επιτομή του κλασικού ψησίματος που οι λάτρεις του είδους δεν αλλάζουν με τίποτα στον κόσμο. Ως γνωστόν, αυτές θερμαίνονται πιο αργά συγκριτικά με μια ψησταριά που λειτουργεί με υγραέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ παράλληλα η προετοιμασία του φαγητού καθώς και η συντήρησή τους είναι πολύ πιο απαιτητική. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, η γεύση αξίζει τον επιπλέον κόπο. Επιλέξτε λοιπόν ένα από τα μικρότερα μοντέλα τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε εύκολα σε ένα τραπέζι, ακόμα και σε μικρά μπαλκόνια. Τέλος, αποτελούν μια φορητή λύση που μπορεί να σας συνοδεύσει στο επόμενο πικ νικ σας αφού μεταφέρονται εύκολα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σας.

Επιλέξτε ψησταριά κάρβουνου

Ψησταριές κάρβουνου

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • Γεύση και ατμόσφαιρα – πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μόνο το κάρβουνο μπορεί να προσδώσει στο κρέας αυτή τη μοναδική γεύση.
 • Εύκολη συντήρηση – οι ψησταριές συνήθως αποτελούνται από έναν θάλαμο καύσης και μια αφαιρούμενη σχάρα, οπότε μπορείτε να καθαρίσετε και να πλύνετε εύκολα και τα δύο μέρη τους.
 • Χαμηλότερη τιμή – η τιμή αγοράς μιας μικρής ψησταριάς κάρβουνου είναι οικονομικά συμφέρουσα. Ωστόσο, σε περίπτωση που ψήνετε συχνά, μπορεί να καταναλώνετε αρκετά μεγάλη ποσότητα κάρβουνου. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως να αξίζει να αγοράσετε μια πιο ακριβή ψησταριά που να λειτουργεί με κάποιον άλλο τύπο καύσιμης ύλης.

Μειονεκτήματα

 • Μεγάλος χρόνος προετοιμασίας - ορισμένοι χρήστες δυσκολεύονται να ανάψουν τα κάρβουνα ή τις μπρικέτες. Ακόμα και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα μέχρις ότου η ψησταριά φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Παρόλα αυτά, οι λάτρεις του ψήσιμου στα κάρβουνα αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως ένα ευχάριστο τελετουργικό, παρά σαν αγγαρεία.
 • Στάχτη και καυσαέρια – το ψήσιμο στα κάρβουνα δεν είναι και η πιο καθαρή διαδικασία. Καπνός, στάχτη που πετάγεται απ' τον αέρα και δυσάρεστες οσμές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κατά κανόνα, αυτό δεν ενοχλεί τόσο ιδιαιτέρως τους συμμετέχοντες, μόνο τους γείτονες.

 

Ψησταριές υγραερίου

Ψησταριές υγραερίου

Δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, θερμαίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ παράλληλα προσφέρουν υψηλή απόδοση. Αυτές λειτουργούν με προπάνιο ή βουτάνιο, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε πρατήριο καυσίμων. Επιπλέον, η συντήρηση και ο καθαρισμός τους είναι αρκετά εύκολη υπόθεση. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, δεν παράγουν καπνό ή στάχτη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι συχνά εξοπλισμένες με έναν διαχωριστή λίπους, ο οποίος δεν επιτρέπει στο λίπος να διαφύγει σε σημεία που δεν πρέπει.

Επιλέξτε ψησταριά υγραερίου

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

 • Γρήγορη προετοιμασία – ταχεία θέρμανση η οποία μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον χρόνο ψησίματος. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα, όχι μόνο όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου αλλά επίσης από άποψη ασφάλειας. Για παράδειγμα, εάν η ψησταριά χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, το πιο πιθανό είναι ότι δεν κάθεστε δίπλα της όλη την ώρα προσέχοντας μη τυχόν πάει κάτι στραβά.
 • Ευκολία χρήσης – ο βασικός λόγος που οι ψησταριές υγραερίου είναι τόσο δημοφιλείς στις μέρες είναι η ευκολία χρήσης.

Μειονεκτήματα

 • Διαθεσιμότητα καύσιμης ύλης – Ενώ πρακτικά μπορείτε να αγοράσετε κάρβουνο σε οποιοδήποτε κατάστημα, για να προμηθευτείτε μια φιάλη υγραερίου θα πρέπει να μεταβείτε σε κάποιο πρατήριο καυσίμων. Επιπλέον, η φιάλη διαθέτει περιορισμένο χρόνο χρήσης και χρειάζεται να παρακολουθείτε τη στάθμη που απομένει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, οι χρησιμοποιημένες φιάλες θα πρέπει να επιστρέφονται και όχι να απορρίπτονται στα σκουπίδια όπως τα κοινά οικιακά απορρίμματα.
 • Χειρισμός φιαλών υγραερίου – καθώς πρόκειται για εξαιρετικά εύφλεκτα αέρια, θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή κατά την αποθήκευσή τους.
 • Υψηλότερη τιμή - η τιμή αγοράς είναι ανάλογη προς την απόδοση. Κατά συνέπεια, εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε συχνά την ψησταριά σας, σίγουρα αξίζει τον κόπο η επένδυση.

 

Τζάκι εξωτερικού χώρου

Τζάκι εξωτερικού χώρου

Μήπως αναζητάτε ένα καλαίσθητο διακοσμητικό στοιχείο για την ταράτσα ή τον κήπο σας το οποίο θα γίνει πόλος έλξης τα πιο κρύα βράδια; Σε αυτή την περίπτωση, ένα τζάκι εξωτερικού χώρου είναι ιδανικό για εσάς. Πρόκειται για ένα ωραίο σημείο όπου η φωτιά θα καίει με ασφάλεια και το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ψήσετε κρέας. Τα τζάκια εξωτερικού χώρου Remundi ουσιαστικά αποτελούν ψησταριές οι οποίες σας δίνουν τη δυνατότητα να κάτσετε γύρω από ένα "τραπέζι" με μια φωτιά που καίει στο κέντρο. Απεναντίας, τα μοντέλα της Eva Solo ή της Höfats είναι διακοσμητικά στοιχεία με ανοιχτή φωτιά, τα οποία ανάλογα με τον τύπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεταλλικές πλάκες ή σχάρες ψησίματος.

Επιλέξτε τζάκι εξωτερικού χώρου

 

Το ψήσιμο είναι πολύ διασκεδαστικό, ενώ ταυτόχρονα σας βοηθάει να μάθετε πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί απλά να βάλετε το κρέας στην ψησταριά και να περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί. Τα υψηλής ποιότητας μαγειρικά αποτελέσματα απαιτούν χρόνο, προσοχή στη λεπτομέρεια και φυσικά τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ποια είναι λοιπόν τα απαραίτητα εξαρτήματα που πρέπει να προμηθευτείτε ώστε να τα έχετε εύκαιρα κάθε φορά που ψήνετε;

Καύσιμες ύλες

Καύσιμες ύλες

Κάρβουνο, πριονίδια, βιοαιθανόλη - όλα αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα στην Kulina.

Επιλέξτε καύσιμη ύλη

Θερμόμετρο κρέατος

Θερμόμετρο κρέατος

Πότε θα είναι έτοιμο το φαγητό μου; Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μπορείτε να ελέγξετε χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο. Το ασύρματο θερμόμετρο κρέατος κάνει το ψήσιμο παιχνιδάκι, ακόμα και για τους αρχάριους.

Επιλέξτε θερμόμετρο κρέατος

Ποδιά για μπάρμπεκιου

Ποδιά για μπάρμπεκιου

Κανείς δεν μπορεί να λέγεται "μάστορας του ψησίματος" αν δεν διαθέτει την κατάλληλη ποδιά. Το ψήσιμο δεν είναι καθαρή διαδικασία και το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι λεκέδες λίπους στα ρούχα ή να κάψετε το αγαπημένο σας πουκάμισο, ειδικά αν έχετε καλεσμένους.

Επιλέξτε μια ποδιά

Μαχαίρια μπριζόλας

Μαχαίρια μπριζόλας

Έσο έτοιμος! Θέλετε απεγνωσμένα να ψήσετε; Αν έχετε βάλει στόχο να οργανώσετε το τέλειο μπάρμπεκιου, καλό θα είναι να προσφέρετε στους καλεσμένους σας μαχαιροπίρουνα μπριζόλας. Τα οδοντωτά μαχαίρια και τα μυτερά πιρούνια είναι ειδικά σχεδιασμένα για το ψητό κρέας και δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή σας.

Επιλέξτε μαχαιροπίρουνα