Μαχαίρια κουζίνας - οδηγός αγορών

Τα μαχαίρια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο κάθε κουζίνας. Είναι γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμε αρκετές φορές την ημέρα. Ως γνωστόν, τα μαχαίρια καλής ποιότητας μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή, οπότε αξίζει να επενδύσετε περισσότερα χρήματα για την αγορά ενός ποιοτικού μαχαιριού. Και η δουλειά στην κουζίνα δεν θα είναι πλέον μαρτύριο, αλλά ευχαρίστηση.

Πόσα μαχαίρια χρειάζεστε και τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα μαχαίρι για την κουζίνα σας;

 

Τι καθιστά ένα μαχαίρι κουζίνας καλό;

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς με μια ματιά εάν η λεπίδα ενός μαχαιριού θα κόβει καλά (και κυρίως για πόσο καιρό). Ένα πρώτο ενδεικτικό στοιχείο μπορεί να είναι η τιμή. Καλώς ή κακώς, δεν είναι εφικτή η κατασκευή ενός ποιοτικού μαχαιριού με 10 ευρώ. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο υλικό και τη μέθοδο παραγωγής. Τα μαχαίρια καλής ποιότητας διαθέτουν συνήθως μεγαλύτερο βάρος και το σχήμα της λαβής, καθώς και ο τρόπος που "ταιριάζει" στο χέρι, είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για να σας προσφέρουν μέγιστη άνεση.

Εκτός από τη λειτουργικότητα, η αισθητική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή ενός μαχαιριού. Και ποιος δεν θα ήθελε εξάλλου να κρατάει στα χέρια του ένα καλαίσθητο μαχαίρι κάθε μέρα;

Ενδεικτικά στοιχεία ποιοτικών μαχαιριών

 1. διαδικασία παραγωγής - τα καλύτερα μαχαίρια είναι σφυρήλατα
 2. υλικό - επιλέξτε ένα μαχαίρι το οποίο έχει φτιαχτεί από υψηλής ποιότητας ατσάλι που προορίζεται για την παραγωγή μαχαιριών
 3. τιμή - ένας καταξιωμένος κατασκευαστής αποτελεί κατά κανόνα εγγύηση ποιότητας

 

Μαχαίρια Forged vs σφραγισμένα μαχαίρια

 • Τα σφραγισμένα μαχαίρια συνήθως κόβονται από ένα χαλύβδινο έλασμα και έπειτα τροχίζονται.
 • Τα σφυρήλατα μαχαίρια σφυρηλατούνται με το χέρι ή από ένα μηχάνημα.

Γιατί η σφυρηλάτηση ενός μαχαιριού είναι τόσο σημαντική;

Η σφυρηλάτηση χρησιμοποιείται για να ενισχύσει και να ενοποιήσει το υλικό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύει την αντοχή του μαχαιριού σε μεγάλο βαθμό. Η λεπίδα ενός τέτοιου μαχαιριού δεν θα σπάσει και μετά από την κατάλληλη θερμική επεξεργασία, θα αποκτήσει μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα.

Τα υψηλής ποιότητας μαχαίρια σφυρηλατούνται πάντα πριν την τελική επεξεργασία. Αυτό γίνεται ως επί το πλείστον σε μηχάνημα με μήτρα και έτσι δίνεται στη λεπίδα το αρχικό της σχήμα. Έπειτα, οι καλύτεροι τεχνίτες σφυρηλατούν τις λεπίδες στο χέρι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ελεύθερης σφυρηλάτησης. Στη σημερινή εποχή, αυτή η παραδοσιακή μέθοδος δεν αποτελεί πλέον διαδικασία παραγωγής, αλλά τέχνη.

Παραγωγή μαχαιριών

 

Υλικό

Τα πιο συνηθισμένα υλικά για την κατασκευή μαχαιριών είναι το ανοξείδωτο ατσάλι και ο χάλυβας υψηλής ποιότητας. Τα δαμασκηνά μαχαίρια συνιστούν μια συγκεκριμένη υποομάδα και τα κεραμικά μαχαίρια είναι ακόμα αρκετά δημοφιλή. Ως γνωστόν, κάθε υλικό έχει διαφορετικές ιδιότητες.
Η συμβουλή μας: εάν αναζητάτε ένα μαχαίρι που να είναι εύκολη η συντήρησή του, επιλέξτε ένα προϊόν που να φτιάχνεται από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας. Εάν είστε πιο απαιτητικός/ή και σας αρέσει να φροντίζετε και να περιποιείστε τα πράγματά σας, διαλέξτε ένα μαχαίρι από σφυρήλατο ατσάλι η ακόμα και δαμασκηνό ατσάλι.

 • Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό για την κατασκευή μαχαιριών κουζίνας και τσέπης. Πρόκειται για ένα κράμα σιδήρου, χρωμίου και νικελίου ή μολυβδένιου με πρόσμιξη άνθρακα. Αυτό είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και τη φθορά, ενώ προσφέρει επαρκή αντοχή και ελαστικότητα. Ωστόσο, είναι λάθος να θεωρηθεί ότι διαθέτει απόλυτη αντοχή στη διάβρωση. Εάν δεν στεγνώσει πλήρως, γίνεται θαμπό και ενδέχεται να εμφανιστούν κηλίδες στην επιφάνειά του. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ακονίζεται εύκολα στο σπίτι και αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, δεν είναι το ίδιο αιχμηρό με τα μαχαίρια από ανθρακούχο ατσάλι.

 • Το ανθρακούχο ατσάλι είναι το υλικό με τη μεγαλύτερη αιχμηρότητα. Τα συγκεκριμένα μαχαίρια είναι κοφτερά σαν ξυράφι. Παρόλο που οι λεπίδες τους θαμπώνουν πιο γρήγορα συγκριτικά με το ανοξείδωτο ατσάλι, αυτό αλλάζει εύκολα με μερικά περάσματα από το ακονιστήρι. Αυτά τα μαχαίρια δεν είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων και θα πρέπει να στεγνώνονται επιμελώς μετά το πλύσιμο καθώς είναι ευπαθή στη διάβρωση. Από αυτή την άποψη, μοιάζουν με ένα κασμιρένιο πουλόβερ αφού κανένα άλλο είδος μαλλιού δεν είναι τόσο απαλό, άνετο και αντέχει για πολλά χρόνια, αλλά δεν μπαίνει στο στεγνωτήριο.

 • Το δαμασκηνό ατσάλι αποτελείται από δύο ή περισσότερους τύπους ατσαλιού με διαφορετικές ιδιότητες, οι οποίες συνδυάζονται από τεχνικής άποψης. Ο τύπος ατσαλιού που παίρνουμε ως αποτέλεσμα, ενσωματώνει τις κορυφαίες ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Η σκληρότητα και η αντοχή των συγκεκριμένων μαχαιριών συνδυάζεται με το πανέμορφο, διακοσμητικό μοτίβο της λεπίδας. Αυτό καθιστά τα δαμασκηνά μαχαίρια τον πιο πολυτελή τύπο μαχαιριών.
 • Τα κεραμικά μαχαίρια κατασκευάζονται από τη συμπίεση κονιορτοποιημένου οξειδίου του ζιρκονίου υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά σκληρό και θα θαμπώσει μόνο μετά από αρκετά χρόνια εντατικής χρήσης. Ωστόσο, το βασικό τους μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά εύθραυστα. Τα κεραμικά μαχαίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κοπή κρέατος με κόκαλα, κατεψυγμένων τροφίμων ή σκληρών αρτοσκευασμάτων. Αυτά θα σπάσουν όταν προσπαθήσετε να συμπιέσετε σκόρδο, αν τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων και δεν πρόκειται να επιβιώσουν μια ενδεχόμενη πτώση από τον πάγκο της κουζίνας στο πάτωμα. Επίσης, δεν είναι εφικτό να τα ακονίσετε στο σπίτι. Αυτά έγιναν δημοφιλή πριν από χρόνια, όταν τα ατσάλινα μαχαίρια "κατηγορήθηκαν ότι στερούν" από τα φρούτα και τα λαχανικά τις βιταμίνες και ότι αφήνουν μια μεταλλική επίγευση. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι αρκετά αμφισβητήσιμος. Τα κεραμικά μαχαίρια θα πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μόνο συμπληρωματικά στα ατσάλινα μαχαίρια καλής ποιότητας και όχι ως υποκατάστατο.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, διευθυντής αγορών στην Kulina

Οι ενδείξεις "κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι" ή "ατσάλι υψηλής ποιότητας" δεν είναι αρκετό για να κρίνει κανείς την ποιότητα ενός μαχαιριού. Οι ευυπόληπτοι κατασκευαστές διαθέτουν συνήθως πατενταρισμένα υλικά ή τεχνολογίες τροχισμού και περιγράφουν λεπτομερώς τον τύπο και τη σκληρότητα του υλικού.

Δώστε προσοχή στην παράμετρο HRC - είναι η μέθοδος σκληρομέτρησης Rockwell. Όσο πιο σκληρό είναι το ατσάλι, τόσο πιο δύσκολο είναι το ακόνισμα του μαχαιριού, αλλά διαθέτει πολύ μεγαλύτερη αντοχή. Τα υψηλής ποιότητας μαχαίρια κουζίνας διαθέτουν δείκτη σκληρότητας που κυμαίνεται από 52 έως 56, ενώ στα γιαπωνέζικα μαχαίρια από δαμασκηνό ατσάλι υπερβαίνει τα 60 HRC. Στους σύγχρονους τύπους ατσαλιού για την κατασκευή μαχαιριών μπορεί να αγγίξει το 64 έως 68 HRC.

 

Τι είδους μαχαίρια χρειάζεστε στην κουζίνα;

Ένα μαχαίρι υψηλής ποιότητας αποτελεί επένδυση. Κατά κύριο λόγο, γιατί ένα δεν είναι ποτέ αρκετό. Τα καλά νέα είναι μόνο τρία είναι αρκετά για τις βασικές εργασίες της κουζίνας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει το λάθος και αγοράζει ένα ολοκληρωμένο σετ μαχαιριών, αλλά τα περισσότερα καταλήγουν να μαζεύουν σκόνη. Συχνά, στην ίδια τιμή, μπορούν να αγοράσουν τρία βασικά μαχαίρια καλύτερης ποιότητας, τα οποία είναι αξιόπιστα, ανθεκτικά και πάνω απ' όλα, άνετα στη χρήση.

Βασικός εξοπλισμός κουζίνας - 3 μαχαίρια

 • Μαχαίρι Σεφ- μεγάλο μαχαίρι για σοβαρές εργασίες
 • μαχαίρι φρούτων και λαχανικών - μικρό μαχαίρι για μικρές εργασίες
 • μαχαίρι ψωμιού - με οδοντωτή λεπίδα

 

tmp

Katharina Kochová, συνιδιοκτήτρια οικογενειακού κρεοπωλείου

Τα μαχαίρια υψηλής ποιότητας δεν θα πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Ένα βασικό σετ θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει ένα μεγάλο μαχαίρι του σεφ ή ένα μαχαίρι Santoku. Όποιο σχήμα σας εξυπηρετεί καλύτερα. Επιπλέον, ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι για το ψωμί, όπως επίσης για μαλακά λαχανικά και φρούτα. Το τρίτο κομμάτι που απαρτίζει το σετ είναι ένα μικρό ίσιο μαχαίρι για λαχανικά ή ένα κυρτό μαχαίρι ξεφλουδίσματος για προετοιμασία και εργασίες αποφλοίωσης.

 

Το βασικό σετ μαχαιριών για κάθε κουζίνα

Παρακάτω θα βρείτε τρεις τύπους μαχαιριών που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Μπορείτε να επιλέξετε από μια ευρεία γκάμα προϊόντων - από μια συλλογή μέχρι από διάφορους κατασκευαστές.

Μαχαίρι του Σεφ

Μαχαίρι του Σεφ

Το κατάλληλο εργαλείο για κοπή κρέατος, λαχανικών ή βοτάνων

Επιλέξτε το δικό σας μαχαίρι σεφ

Μαχαίρι ψωμιού

Μαχαίρι ψωμιού

οδοντωτό μαχαίρι για ψωμί, μαλακά λαχανικά και φρούτα

Επιλέξτε ένα μαχαίρι ψωμιού

Μαχαίρι για φρούτα και λαχανικά

Μαχαίρι για φρούτα και λαχανικά

εύχρηστο, μιικρό μαχαίρι για ξεφλούδισμα, κοπή και μικροδουλειές στην κουζίνα σας

Επιλέξτε ένα μαχαίρι λαχανικών

 

Τύποι μαχαιριών κουζίνας

Μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες εργασίες στην κουζίνα με ένα μαχαίρι σεφ, ψωμιού και λαχανικών. Σας συνιστούμε να αγοράσετε άλλους τύπους μαχαιριών ανάλογα με το είδος του φαγητού που μαγειρεύετε τακτικά. Εάν είστε λάτρης των ψαριών και των πουλερικών, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιείτε πολύ κάποιο μαχαίρι τεμαχίσματος και ξεκοκαλίσματος (με καμπυλωτή λάμα). Εάν σας αρέσει το ψήσιμο στη σχάρα, θα εκτιμήσετε δεόντως ένα σετ από κοφτερά μαχαίρια μπριζόλας (με οδοντωτή λάμα). Τι είδους μαχαίρια μπορείτε να επιλέξετε;

γραφική απεικόνιση τύπων μαχαιριών

 

Μαχαίρι Σεφ vs Μαχαίρι Santoku

Επιλογή του βασικού μαχαιριού για την κουζίνα μας - αυτό είναι ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Το μεγάλο δίλημμα είναι αν πρέπει να επιλέξετε ένα κλασικό μαχαίρι σεφ "γερμανικού στυλ" ή ένα μοντέρνο γιαπωνέζικο μαχαίρι Santoku. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Μαχαίρι Σεφ

Το παραδοσιακό μεγάλο και πιο πολυχρηστικό μαχαίρι με λεπίδα μήκους περίπου 20 εκ. και καμπυλωτή αιχμή προς τα πάνω που χρησιμοποιείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών σεφ. Η κοπή γίνεται με μια κίνηση που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο αιωρείται μια κούνια. Πρόκειται για ένα κοφτερό και στιβαρό μαχαίρι που μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες προκλήσεις όπως το ξεκοκάλισμα ή την κοπή σε φέτες σκληρών λαχανικών σαν την κολοκύθα και το παντζάρι.

Επιλέξε το δικό σας μαχαίρι του σεφ

Μαχαίρι Santoku

Το γιαπωνέζικο μαχαίρι του σεφ ξεχωρίζει για την αιχμηρότητα και την ίσια λεπίδα με την αιχμή σε σχήμα τόξου. Αυτό είναι σχεδιασμένο για εργασίες που απαιτούν ακρίβεια, όπως κοπή κρέατος σε πολύ λεπτές φέτες ή το ψιλοκόψιμο λαχανικών και βοτάνων. Η κοπή με ένα μαχαίρι Santoku απαιτεί διαφορετική τεχνική και δεν ενδείκνυται για κόψιμο σε μεγάλα κομμάτια.

Επιλέξτε μαχαίρι Santoku

Η συμβουλή μας: εάν αποφασίσετε να αγοράσετε μόνο ένα απ' αυτά τα μαχαίρια και είστε λάτρης της ασιατικής κουζίνας, επιλέξτε ένα Santoku. Εάν αναζητάτε ένα πραγματικά πολυχρηστικό και ανθεκτικό μαχαίρι, ένα ποιοτικό μαχαίρι του σεφ είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε.

Μαχαίρια κρέατος και λαχανικών

Επιλέξτε τον τύπο των μαχαιριών για την κουζίνα σας με βάση τις εργασίες που κάνετε συνήθως και με γνώμονα ποιο μαχαίρι απλά σας εξυπηρετεί καλύτερα. Εμείς συχνά συναντάμε το φαινόμενο οι γυναίκες να επιλέγουν ένα κλασικό μικρό μαχαίρι για λαχανικά και μικροδουλειές, ενώ οι άνδρες ένα μαχαίρι μεσαίου ή μεγάλου μήκους γενικής χρήσης (universal) για να κάνουν τα ίδια πράγματα. Οι υπόλοιποι τύποι μαχαιριών μπορούν να χωριστούν σε 2 ομάδες - για φρούτα και για κρέας.

Μαχαίρια για τυρί και λαχανικά

 • μαχαίρι λαχανικών - μικρό, πρακτικό μαχαίρι με λάμα μήκους 6-10 εκ.
 • μαχαίρι γενικής χρήσης (universal) - λεπτό μαχαίρι με λάμα 10-18 εκ.
 • μαχαίρι αποφλοίωσης - μικρό μαχαίρι με καμπυλωτή λάμα που είναι ιδανικό  για να αφαιρέσετε τις κηλίδες και τα στίγματα από τις ντομάτες και για να ξεφλουδίσετε πατάτες.
 • μαχαίρι τυριού - μεσαίου μεγέθους, ελαφρύ μαχαίρι με οδοντωτή λάμα και διπλή μύτη. Συχνά με τρύπες στη λάμα έτσι ώστε να μην κολλάει πάνω το μαλακό τυρί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για να κόψετε ντομάτες.

Μαχαίρια κρέατος

 • μαχαίρι φιλεταρίσματος - ένα μαχαίρι με μακριά και στενή λάμα, χάρη στο οποίο μπορείτε να καθαρίσετε τέλεια ψάρια και να κόψετε τέλεια φιλέτα
 • μαχαίρι ξεκοκαλίσματος - ένα μαχαίρι με χαρακτηριστική λεπτή λάμα και ίσια μύτη με το οποίο μπορείτε να βγάλετε εύκολα το κρέας από τα κόκαλα, καθώς επίσης και να απομακρύνετε τους τένοντες και το δέρμα
 • μπαλτάς και μαχαίρι χασάπη - τα κατάλληλα εργαλεία για να χωρίσετε σε μερίδες και για να κόψετε μεγάλα κομμάτια κρέατος και κόκαλα
 • μαχαίρια μπριζόλας - ένα σετ μαχαιριών για κρέας, ιδανικά για να σερβίρετε μπριζόλες, ροστ μπιφ και άλλα πιάτα με κρέας, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να κοπούν με ένα κανονικό μαχαίρι

 

Πώς να φροντίσετε τα μαχαίρια κουζίνας

Εάν αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα υψηλής ποιότητας μαχαίρι, θα χρειαστεί να προσέξετε κάποια πράγματα. Τα μαχαίρια, είτε ατσάλινα είτε κεραμικά, δεν είναι κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Τα ατσάλινα μαχαίρια έχουν την τάση να διαβρώνονται, ενώ τα κεραμικά ενδέχεται να σπάσουν. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου συμβάλλουν στη διάβρωση των ατσάλινων λεπίδων. Εάν ωστόσο, επιλέξετε να τοποθετήσετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα αντικείμενα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφώς προτιμότερο να πλένετε το μαχαίρι με ζεστό νερό κάτω απ' τη βρύση και να το στεγνώνετε με προσοχή.

Πώς να φροντίσετε σωστά τα μαχαίρια σας

 • πλύσιμο - πλύνετε τα μαχαίρια σας στο χέρι και στεγνώστε τα καλά
 • αποθήκευση - πάντοτε ξεχωριστά, συνίσταται να φυλάσσετε τα μαχαίρια σας σε ένα μπλοκ ή μια μαγνητική βάση στήριξης
 • ακόνισμα - το τακτικό και σωστό ακόνισμα καθιστά πιο εύκολη την κοπή

 

Αποθήκευση των μαχαιριών σας

Τα μαχαίρια δεν θα πρέπει ποτέ να στοιβάζονται σε ένα συρτάρι με τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα. Για τη σωστή αποθήκευσή τους, μπορείτε να επιλέξετε ένα ειδικό ένθετο οργάνωσης συρταριού, ένα μπλοκ μαχαιριών ή μια μαγνητική βάση στήριξης. Μόλις έχετε αποκτήσει ένα καλό μαχαίρι και θα είναι κρίμα να μην το έχετε σε εμφανές σημείο της κουζίνας σας. Τα μπλοκ μαχαιριών με μαγνήτη ή οι επιτοίχιες βάσεις είναι η ιδανική λύση, χάρη στις οποίες τα αγαπημένα σας μαχαίρια θα είναι πάντα εύκαιρα. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι όταν θέλετε να αφαιρέσετε ένα μαχαίρι, πρέπει να το τραβήξετε προς το μέρος σας και όχι προς τα πάνω. Σε διαφορετική περίπτωση, η λεπίδα του μπορεί να στομώσει. Γι' αυτό λοιπόν, ρίξτε μια ματιά στη γκάμα μας από μπλοκ και βάσεις στήριξης με μαγνήτη:

Επιλέξτε ένα μπλοκ μαχαιριών

Μαγνητικό μπλοκ μαχαιριών

Ακονιστήρι για μαχαίρια

Όσο και αν δεν το πιστεύετε, είναι πολύ πιο εύκολο να κοπείτε από ένα στομωμένο μαχαίρι, παρά από ένα κοφτερό. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και τα καλύτερα μαχαίρια χρειάζονται τακτική συντήρηση. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, καλό θα ήταν να τα "φρεσκάρετε" μια στο τόσο με μια ακονόπετρα. Μπορείτε να δείτε με ποιο τρόπο γίνεται αυτό σε ένα σύντομο βίντεο. Εάν λοιπόν φροντίζετε τακτικά τις λάμες των μαχαιριών σας με αυτόν τον τρόπο, τα μαχαίρια σας θα κόβουν καλύτερα και δεν θα χρειάζονται ακόνισμα τόσο συχνά. Οι επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν το ακονιστήρι καθημερινά, αλλά στις οικιακές κουζίνες δεν χρειάζεται να γίνεται τόσο συχνά. Σε περίπτωση που η ακονόπετρα δεν είναι αρκετή για τα μαχαίρια σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ή να χρησιμοποιήσετε ένα καλό ακονιστήρι ή πέτρα ακονίσματος.

Επιλέξτε ένα ακονιστήρι