Πώς να φροντίζετε τα μαχαίρια κουζίνας


Τα κοφτερά μαχαίρια όχι μόνο διευκολύνουν την προετοιμασία του φαγητού, αλλά και εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην κουζίνα. Σας δίνουμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φροντίζετε σωστά τα μαχαίρια σας, όπως το πλύσιμο, η αποθήκευση, η χρήση και, φυσικά, το ακόνισμα.


Πώς να φροντίζετε τα μαχαίρια: 3 βασικοί κανόνες

  1. να τα πλένετε σωστά,
  2. να τα αποθηκεύετε με ασφάλεια,
  3. τακτικά τους προδίδει.
Image
1. Πώς να πλένετε σωστά τα μαχαίρια


Μετά τη χρήση, πλύνετε το μαχαίρι με νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι με επαρκή ποσότητα ήπιου απορρυπαντικού. Στη συνέχεια, στεγνώστε το αμέσως με ένα μαλακό ύφασμαγια την πρόληψη της διάβρωσης.

Τα μαχαίρια πρέπει πάντα να πλένονται στο χέρι, όχι στο πλυντήριο πιάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων, καθώς και οι διαλύτες που περιέχονται στις ταμπλέτες πλύσης, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά τόσο στη λεπίδα όσο και στη λαβή. Η ζημιά συνήθως δεν εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά το πλυντήριο πιάτων επιταχύνει τη φθορά των λεπίδων.

Προϊόντα πλύσης πιάτων


Ποιοτικά προϊόντα για μαχαίρια και πλυντήρια πιάτων

skladování nožů
2. Πού να αποθηκεύετε τα μαχαίρια με ασφάλεια
Ποτέ μην αποθηκεύετε τα μαχαίρια το ένα πάνω στο άλλο στο συρτάρι. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να τα καταστρέψετε ή να τα αμβλύνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη σωστή αποθήκευση των μαχαιριών:
  • Μπλοκ μαχαιριών και βάσεις για μαχαίρια είναι εύκολα προσβάσιμα, ασφαλή και προστατεύουν καλά τη λεπίδα. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι θα καταλαμβάνουν κάποιο χώρο στην κουζίνα.
  • Μαγνητικές ράγες επιτρέπουν τη γρήγορη πρόσβαση στα μαχαίρια και εξοικονομούν χώρο στον πάγκο της κουζίνας, καθώς μπορούν να κρεμαστούν στον τοίχο. Ωστόσο, τα μαχαίρια δεν προστατεύονται από τη σκόνη και το λίπος που μπορεί να εμφανιστούν στην κουζίνα.
  • Ένθετα συρταριών ή προστατευτικά μανίκια είναι χρήσιμο αν έχετε χώρο για τα μαχαίρια σας μόνο στο συρτάρι της κουζίνας μαζί με τα άλλα σκεύη σας ή αν τα μεταφέρετε συχνά. Το μειονέκτημα των προστατευτικών θηκών είναι η χρονοβόρα αφαίρεση των μαχαιριών από αυτές.
Μπλοκ και ράφια για μαχαίρια


Τα καλύτερα ράφια μαχαιριών σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών

Image
3. Με τι να ακονίσετε τα μαχαίρια
Τα μαχαίρια πρέπει να ακονίζονται τακτικά. Ιδανικά κάθε μία έως δύο εβδομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση της χρήσης. Για το ακόνισμα των μαχαιριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία ακονίσματος μαχαιριώνεργαλεία:
  • Στόχευση - όλοι οι τύποι μαχαιριών μπορούν να ακονιστούν γρήγορα και εύκολα. Ταυτόχρονα, δεν ακονίζει πολύ θαμπές λεπίδες και είναι πιο κατάλληλο για τακτικό ακόνισμα παρά για πραγματικό ακόνισμα μαχαιριών.
  • Brousek - ακονίζει τη λεπίδα γρήγορα και είναι κατάλληλο ακόμη και για αρχάριους. Ακονίζει το μαχαίρι με λιγότερη ακρίβεια από ό,τι μια λειαντική πέτρα.
  • Πέτρα λείανσης - επιτρέπει πολύ ακριβή εστίαση. Είναι κατάλληλο για το ακόνισμα όλων των τύπων μαχαιριών και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το ακόνισμα με ακονιστήρι απαιτεί κάποια δεξιότητα και είναι πιο χρονοβόρο.
Πριονοκορδέλες και μύλοι


Τα καλύτερα ακονιστήρια μαχαιριών και ακονιστήρια μαχαιριών σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το μαχαίρι

Η σωστή χρήση των μαχαιριών είναι απολύτως απαραίτητη για τη μακροζωία τους. Ο τεμαχισμός πρέπει να γίνεται μόνο σε κατάλληλες επιφάνειες, όπως ξύλινες ή πλαστικές σανίδες κοπής. Αυτά προκαλούν ελάχιστη ζημιά στη λεπίδα.

Ταυτόχρονα, να θυμάστε ότι ορισμένες πρώτες ύλες μπορούν να βλάψουν ή να αμβλύνουν τη λεπίδα. Για παράδειγμα, τα εσπεριδοειδή ή άλλα όξινα τρόφιμα, των οποίων το οξύ μπορεί να διαβρώσει την επιφάνεια του μαχαιριού. Το μαχαίρι πρέπει να ξεπλένεται αμέσως μετά την κοπή.

Ωστόσο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα κελύφη των ξηρών καρπών ή τα οστά διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Καθαρίστε λοιπόν καλά το μαχαίρι και στη συνέχεια ακονίστε το μετά την κοπή τέτοιων δύσκολων υλικών. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε πιο κατάλληλα εργαλεία, όπως μπαλτάδες.


Τακτική συντήρηση των μαχαιριών

Ελέγχετε τακτικά τις λεπίδες για φθορά και πιθανή ζημιά. Μικρές βλάβες μπορούν να επισκευαστούν με λείανση, αλλά οι μεγάλες βλάβες είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστούν και συχνά δεν μπορούν να επιδιορθωθούν.

brouseni

Πότε πρέπει να ακονίσω το μαχαίρι μου επαγγελματικά;

Το τακτικό επαγγελματικό ακόνισμα παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των μαχαιριών. Να το κάνετε πάντα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Εάν το μαχαίρι είναι πολύ θαμπό και το συνηθισμένο οικιακό ακόνισμα δεν αποκαθιστά πλέον την οξύτητά του.
  • Εάν η λεπίδα είναι εμφανώς κατεστραμμένη.
  • Το μαχαίρι δεν μπορεί να ακονιστεί ομοιόμορφα σε όλο το μήκος της λεπίδας με το συμβατικό ακόνισμα.
  • Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμη και αν το μαχαίρι δεν παρουσιάζει καμία από τις παραπάνω συνθήκες.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στη φροντίδα μαχαιριών;
Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, λανθασμένο και καθυστερημένο ακόνισμα, κοπή σε ακατάλληλες επιφάνειες, αποθήκευση μαχαιριών χύμα στο συρτάρι της κουζίνας.
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζω τα μαχαίρια μου;
Ιδανικά κάθε μία ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης. Μια φορά το χρόνο, στη συνέχεια, επαγγελματικά.
Μπορώ να πλύνω τα μαχαίρια μου στο πλυντήριο πιάτων;
Δεν συνιστάται, διότι το πλυντήριο πιάτων μπορεί να καταστρέψει τη λεπίδα και τη λαβή των μαχαιριών.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης μαχαιριών;
Μπλοκ μαχαιριών, ράφια, μαγνητικές ταινίες ή ένθετα για συρτάρια κουζίνας ή προστατευτικά μανίκια.
Τι είδους σανίδα κοπής είναι κατάλληλη για κοπή;
Τα καλύτερα είναι ξύλινα ή πλαστικά σανίδες κοπήςπου αμβλύνουν λιγότερο την κόψη του μαχαιριού.
Πότε είναι σκόπιμο να ακονίσω τα μαχαίρια μου επαγγελματικά;
Εάν οι λεπίδες είναι πολύ φθαρμένες ή κατεστραμμένες, συνιστάται να τις ακονίσετε επαγγελματικά.
Πότε είναι καιρός να αντικαταστήσετε τις λεπίδες;
Εάν τα μαχαίρια σας έχουν υποστεί τέτοια ζημιά που δεν μπορούν πλέον να ακονιστούν, ήρθε η ώρα να αναζητήσετε καινούργια.