Κατσαρόλες - σύμβουλος αγορών

Πόσο συχνά αγοράζετε καινούριες κατσαρόλες; Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πιο πιθανό να αγοράσουν καινούριο αμάξι, παρά καινούρια μαγειρικά σκεύη! Συνεπώς, όταν αγοράζετε καινούρια τηγάνια ή κατσαρόλες, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε προσεκτικά τα σκεύη που θα επιλέξετε. Εξάλλου, μόλις τα αγοράσετε, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας συντροφεύουν για πολλά πολλά χρόνια. Ωστόσο, εάν κάνετε τη σωστή επιλογή, η προετοιμασία των πιάτων σας θα είναι πιο εύκολη και το γευστικό αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από εμφανές.

Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε καινούρια σκεύη;

 

 

Τι είδους κατσαρόλες χρειάζομαι;

Κατά γενική ομολογία, οι κατσαρόλες υψηλής ποιότητας θεωρούνται επένδυση. Αντί λοιπόν να αγοράσετε ένα σετ από φθηνότερες κατσαρόλες που δεν θα ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες σας, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μερικά βασικά μοντέλα ή ένα σετ που να αποτελείται από 3-4 κατσαρόλες. Αν χρειαστεί, μπορείτε να αγοράσετε περισσότερες σε μεταγενέστερο χρόνο. Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερο να αποκτήσετε μια ποιοτική σειρά από έναν γνωστό κατασκευαστή και να ολοκληρώσετε τη συλλογή σας σιγά σιγά. Με αυτόν τον τρόπο, οι κατσαρόλες σας δεν θα έχουν ένα ενιαίο σχέδιο και θα μπορείτε επίσης να τις στοιβάζετε πιο εύκολα, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε περιορισμένο χώρο στην κουζίνα σας. Τι είδους κατσαρόλες δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα;

Απαραίτητες για την κουζίνα - 3 ειδών κατσαρόλες

 1. μεγάλη κατσαρόλα - για ζυμαρικά και σούπες
 2. χαμηλή κατσαρόλα- για βραστά, με καπάκι
 3. κατσαρολάκι - για προετοιμασία φαγητού το οποίο απαιτεί ανακάτεμα: σάλτσες ή χυλούς

 

tmp

Marcel Vargaeštok, ιδιοκτήτης της σχολής μαγειρικής Chefparade

Μια μεγάλη κατσαρόλα είναι η βάση σε κάθε σετ μαγειρικών σκευών. Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι όμως; Αυτό εξαρτάται καθαρά από τον αριθμό των ατόμων για τα οποία μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά είναι το φαγητό που καταναλώνει περισσότερο νερό στο μαγείρεμα αφού θα πρέπει να μετρήσετε 1 λίτρο νερού ανά μερίδα. Οπότε, αν είστε δύο άτομα, μια μεγάλη κατσαρόλα χωρητικότητας 2 λίτρων είναι αρκετή. Ωστόσο, για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, είναι αναγκαίο να υπάρχει μια κατσαρόλα τεσσάρων λίτρων.
Εάν σας αρέσει το στιφάδο, τότε μάλλον θα πρέπει να επενδύσετε στην αγορά μιας κατσαρόλας που να μπορεί να τοποθετηθεί στον φούρνο. Σε αυτήν την περίπτωση, μια μαντεμένια κατσαρόλα είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς. Αν διαθέτει καπάκι, η συγκεκριμένη κατσαρόλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτρική κουζίνα καθώς επίσης και στον φούρνο για πιο αργό μαγείρεμα. Χάρη στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας, σας επιτρέπει να προετοιμάσετε ένα λαχταριστό στιφάδο ή κρασάτα παϊδάκια. Τέλος, συνιστά ιδανική επιλογή για να φτιάξετε ριζότο στην κουζίνα. 

 

3 βασικά είδη κατσαρολών 

Στην κουζίνα σας, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιείτε 1-2 κατσαρόλες γενικής χρήσης, μια χαμηλή κατσαρόλα και ένα κατσαρολάκι.

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Μεγαλύτερες και μικρότερες κατσαρόλες για να μαγειρέψετε ζυμαρικά, σούπες, συνοδευτικά πιάτα, κτλ. Αυτές είναι συνήθως τόσο ψηλές όσο και φαρδιές. Αν διαθέτουν και καπάκι, ακόμα καλύτερα, αφού θα σας βοηθήσουν να στραγγίξετε καλύτερα το φαγητό.

Επιλέξτε την κατσαρόλα σας

Χαμηλή κατσαρόλα

Χαμηλές κατσαρόλες με καπάκια

Χαμηλή κατσαρόλα για βραστά φαγητά. Πάντα με καπάκι και ιδανικά φτιαγμένες από υλικό το οποίο είναι επίσης κατάλληλο για σιγομαγείρεμα και ψήσιμο στον φούρνο. Μια ποιοτική μαντεμένια κατσαρόλα αποτελεί επένδυση για μια ζωή.

Επιλέξτε τη χαμηλή κατσαρόλα σας

Κατσαρολάκι

Κατσαρολάκι

Η χειρολαβή που διαθέτει ένα κατσαρολάκι σας επιτρέπει να το κρατάτε άνετα με το χέρι σας χωρίς να πλησιάζετε την πηγή θερμότητας. Είναι ιδανικό για να προετοιμάσετε σάλτσες και φαγητά που χρειάζονται διαρκώς ανακάτεμα.

Επιλέξτε το κατσαρολάκι σας

 

Τι υλικό να επιλέξω;

Η επιλογή του υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τελική γεύση του φαγητού, την άνεση κατά τη διάρκεια της μαγειρικής καθώς επίσης για το πλύσιμο και την αποθήκευση. Από πρακτικής άποψης, θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα προσοχή εάν οι κατσαρόλες που θέλετε να αγοράσετε:

 • είναι κατάλληλες για τον τύπο της κουζίνας σας
 • μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον φούρνο
 • είναι κατάλληλες για το πλυντήριο πιάτων

Το πρώτο ερώτημα φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό και προβλήματα συνήθως εμφανίζονται πιο συχνά στις επαγωγικές εστίες. Τα πιο σύγχρονα μαγειρικά σκεύη είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους κουζινών, αλλά καλό θα είναι να το ελέγξετε πριν από κάθε αγορά. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις κατσαρόλες στον φούρνο σας, θα πρέπει να προσέξετε τις χειρολαβές. Συχνά, ο κατασκευαστής ορίζει άλλο όριο ανώτατης θερμοκρασίας για την κατσαρόλα και άλλο για τις χειρολαβές. Σε περίπτωση που είναι φτιαγμένες από μαντέμι (χυτοσίδηρο), θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι αναγκαίο να πλένονται στο χέρι. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων επιμένει να τις τοποθετεί στο πλυντήριο πιάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι

Οι κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό τιμής και ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολλαπλών χρήσεων, ανθεκτικές και εύκολες στη συντήρηση.

Επιλέξτε τις κατσαρόλες σας από ανοξείδωτο ατσάλι

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τις φθηνές κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι από το βάρος τους

Ενδεχομένως να έχετε εκπλαγεί με το ευρύ φάσμα τιμών στα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι. Σε ένα σουπερμάρκετ, μπορείτε να αποκτήσετε μια κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι με ελάχιστα ευρώ, οπότε ίσως αναρωτιέστε γιατί να πληρώσετε πολλά περισσότερα για μια γνωστή μάρκα; Φυσικά, η διαφορά είναι εμφανής μόνο μετά τη χρήση. Μια ελαφριά κατσαρόλα μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως πρακτική, αλλά τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι θα πρέπει να αποφεύγονται. Το μειονέκτημα του ανοξείδωτου ατσαλιού είναι η χαμηλή θερμική του αγωγιμότητα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι κατσαρόλες δεν θερμαίνονται ομοιόμορφα. Επιπλέον, ο λεπτός πυθμένας τους στραβώνει εύκολα, κάτι που φαίνεται σχετικά γρήγορα στα πιο φθηνά προϊόντα. Αυτό δεν έχει τόση σημασία στις κουζίνες υγραερίου, αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε άλλους τύπους κουζινών. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το καθαρό ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι κατάλληλο για επαγωγικές εστίες. Πώς όμως τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας ξεπερνούν αυτά τα μειονεκτήματα; Το κλειδί είναι ο πυθμένας, ο οποίος στην περίπτωση των ποιοτικών προϊόντων αποτελείται από διάφορα υλικά, συνήθως θερμοαγώγιμο αλουμίνιο ή επιπλέον ατσάλι. Με αυτόν τον τρόπο, σχηματίζεται ο επονομαζόμενος πυθμένας σάντουιτς που προσφέρει στο σκεύος καλύτερες ιδιότητες. Συνεπώς, μια ποιοτική κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι που διαθέτει συμπαγή πάτο, δεν πρόκειται ποτέ να έχει μικρό βάρος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κατσαρολών από ανοξείδωτο ατσάλι

Πλεονεκτήματα

 • πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής
 • ανθεκτικές και πολλαπλών χρήσεων
 • δεν απορροφούν τις οσμές
 • πλένονται στο πλυντήριο πιάτων
 • πυθμένας πολλαπλών στρώσεων κατάλληλος για επαγωγικές εστίες

Μειονεκτήματα

 • χαμηλότερη αγωγιμότητα του ανοξείδωτου ατσαλιού η οποία χρειάζεται να αντισταθμιστεί με πάτο πολλαπλών στρώσεων
 • το καθαρό ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι κατάλληλο για επαγωγικές εστίες
 • καθαρίζουν πιο δύσκολα μετά το "κάψιμο"

  

Μαντεμένιες κατσαρόλες

Χωρίς υπερβολή, οι μαντεμένιες κατσαρόλες είναι σκεύη που αντέχουν για μια ζωή. Αυτές είναι από τη φύση τους αντικολλητικές, διατηρούν καλά τη θερμότητα και είναι κατάλληλες για όλες τις εστίες μαγειρέματος. Το σήμα κατατεθέν στα παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη από μαντέμι είναι η γαλλική μάρκα Staub, η οποία φημίζεται για τις χαρακτηριστικές "κοκοτιέρες" με τις πολύχρωμες επιφάνειες από σμάλτο. Αυτές αγαπήθηκαν αρχικά για την ευκολία χρήσης και συντήρησης, ενώ στη σημερινή εποχή αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για το καλαίσθητο look τους.

Επιλέξτε τις μαντεμένιες κατσαρόλες σας

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μαντεμένιων κατσαρολών

Πλεονεκτήματα

 • ανθεκτικές
 • άριστη αγωγή και διατήρηση θερμότητας
 • ενδείκνυνται για όλες τις εστίες μαγειρέματος
 • μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον φούρνο
 • ιδανικές για βραστό κρέας, αλλά επίσης και για το ψήσιμο ψωμιού, κτλ.

Μειονεκτήματα

 • υψηλότερη τιμή
 • αυξημένο βάρος
 • δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων

 

Χάλκινες κατσαρόλες

Χωρίς υπερβολή, οι χάλκινες κατσαρόλες αποτελούν συχνά το αντικείμενο του πόθου για τους απανταχού λάτρεις της γαστρονομίας και της μαγειρικής. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σκεύη δεν προορίζονται να βρίσκονται κρυμμένα σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας σας αφού εξυπηρετούν και ως διακοσμητικό, ενώ παράλληλα φαίνονται τέλειες στις φωτογραφίες. Η τιμή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ομορφιά και τις εξαιρετικές τους ιδιότητες. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαλλικές μάρκες αποτελούν αυθεντίες στον τομέα αυτόν. Mauviel i De Buyer.

Επιλέξτε χάλκινες κατσαρόλες

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χάλκινων μαγειρικών σκευών

Πλεονεκτήματα

 • ασυναγώνιστες θερμικές ιδιότητες - διοχετεύουν τη θερμότητα γρήγορα και ομοιόμορφα
 • αντοχή
 • όμορφο διακοσμητικό για επαγγελματικές και οικιακές κουζίνες

Μειονεκτήματα

 • απαιτούν καλύτερη συντήρηση
 • υψηλότερη τιμή
 • δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων ή δεν χρησιμοποιούνται στις επαγωγικές εστίες

 

Κεραμικές κατσαρόλες

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των κεραμικών κατσαρολών είναι οι αντικολλητικές τους ιδιότητες. Αυτές καθαρίζονται εύκολα και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ώστε να μαγειρέψετε χρησιμοποιώντας ελάχιστο λίπος. Επιπλέον, μπαίνουν κανονικά στο πλυντήριο πιάτων, αλλά επειδή δεν λειτουργούν πάντα με επαγωγή της θερμότητας, συνιστάται να ελέγχετε τις κατασκευαστικές πληροφορίες πριν την αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Επιλέξτε κεραμικές κατσαρόλες

Επιλέξτε κεραμικές κατσαρόλες

 

Σημαντικές ιδιότητες

Πάμε τώρα να συνοψίσουμε τις παραμέτρους που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τις κατσαρόλες σας:

 • καταλληλότητα για τον εκάστοτε τύπο κουζίνας  - ιδιαιτέρως εάν μαγειρεύετε σε επαγωγικές εστίες
 • δυνατότητα χρήσης στον φούρνο - αγοράστε τουλάχιστον μια χαμηλή κατσαρόλα την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον φούρνο
 • ασφαλή χρήση στο πλυντήριο πιάτων - οι κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι μπαίνουν κανονικά στο πλυντήριο πιάτων, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για αυτές που φτιάχνονται από μαντέμι ή χαλκό. Συνεπώς, θα χρειαστεί να αποφασίσετε ποιο είναι το πιο σημαντικό για εσάς καθώς για να επιτευχθεί η μέγιστη λειτουργικότητα και καλαισθησία, απαιτείται να πλένεται τις κατσαρόλες στο χέρι και να τις φροντίζετε με προσοχή.
 • πάχος πυθμένα - η δομή και η τεχνολογία του πυθμένα αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή μαγειρικών σκευών από ανοξείδωτο ατσάλι. Όσο καλύτερης ποιότητας είναι τα υλικά του πυθμένα, τόσο καλύτερη είναι η θερμική αγωγιμότητα και κατά συνέπεια το μαγειρικό αποτέλεσμα.
 • κατασκευή της χειρολαβής
  - τύπος υλικού: οι χειρολαβές στις κατσαρόλες φτιάχνονται συνήθως από μέταλλο, πλαστικό ή συνδυασμό διάφορων υλικών. Οι πλαστικές χειρολαβές δεν θερμαίνονται εύκολα, οπότε δεν χρειάζεται να φοράτε γάντια για να τις πιάσετε με ασφάλεια. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλες για τον φούρνο και αποτελούν τυπική επιλογή στα φθηνότερα σκεύη. Απεναντίας, οι χειρολαβές στις κατσαρόλες ανώτερης ποιότητας αποτελούνται από συνδυασμό υλικών, τα οποία ελαχιστοποιούν την υπερθέρμανση των χειρολαβών χωρίς τη χρήση πλαστικού.
  - τύπος στερέωσης: οι χειρολαβές είτε είναι συγκολλημένες (το σημείο της κόλλησης στο μέταλλο βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του σκεύους και είναι πρακτικά αόρατο) ή στερεώνοται με πριτσίνια. Για τις κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι, η καλύτερη επιλογή είναι οι συγκολλημένες χειρολαβές καθώς είναι πιο κομψές και δεν συσσωρεύεται βρωμιά στα πριτσίνια. Για υλικά στα οποία δεν είναι εφικτή η συγκόλληση, η στερέωση με ειδικά πριτσίνια αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, επικεφαλής του τμήματος αγορών στην Kulina

Ως μέρος του βασικού εξοπλισμού κουζίνας, συνιστούμε 4-5 κομμάτια μαγειρικών σκευών σετ κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι από γνωστούς γερμανούς κατασκευαστές όπως οι εξής:  WMF, Fissler or Zwilling. Αυτές οι υψηλής ποιότητας κατσαρόλες γενικής χρήσης με ενισχυμένο πυθμένα θα ικανοποιήσουν πλήρως όλες τις καθημερινές μαγειρικές ανάγκες σας.

Οι πιο προχωρημένοι μάγειρες συχνά εξοπλίζουν τις κουζίνες τους με μαντεμένιες κατσαρόλες της Staub, εμβληματικές κατσαρόλες από τη γαλλική μάρκα Emile Henry και χάλκινες κατσαρόλες από τις Mauviel και De Buyer. Τα συγκεκριμένα προϊόντα συχνά αγοράζονται και ως χριστουγεννιάτικο δώρο ή δώρο για νεόνυμφους.